Barn

Bamse källkritik internet lille skutt skalman

Bamse lär barn om källkritik

I dagens informationssamhälle kommer barn tidigt i kontakt med information på nätet, varför vikten av källkritik blir extra viktig. Källkritik är ett ord som förmodligen många yngre barn inte känner till eller förstår innebörden av, men som blir mer ett inslag i vardagen i och med den höga användningen av exempelvis sociala medier.

LÄS ÄVEN: Miranda, 11 år har designat årets Majblomma

Tillsammans med bland annat internetforskaren Elza Dunkels tar det nya Bamsenumret upp högaktuella ämnen som ryktesspridning och källkritik på nätet. Det går ett rykte om ett monster i Mörka skogen, men är det verkligen sant? Vem är källan och har någon faktiskt varit i skogen och sett något monster? Lille Skutt säger sig ha sett det, och alla blir varnade. Den enda som ifrågasätter ryktet är journalisten Nina Kanin.

Idén till serien uppkom ur ett samarbete mellan Elza Dunkels, skolelever och viralgranskaren Jack Werner, efter att Bamseredaktionen deltog i läskonferensen Readme i Malmö förra året. Konferensen handlade om fakta, lögner och konspirationsteorier, och redaktionen hade för avsikt att skapa en serie om just detta.

– Med tanke på hur vår mediekonsumtion ser ut i dag, så tycker jag att detta ämne är extremt viktigt, säger Charlotta Borelius, chefredaktör på tidningen Bamse. Information kan komma från så många olika källor. Vem som helst kan skriva vad som helst och nå ut till en jättepublik. Man måste vara källkritisk, och man behöver lära sig detta redan i tidig ålder.

En särskild "Bamses skola" har även tagits fram som komplettering till serien, där barn kan lära sig mer om internet och källkritik, och få praktiska tips om hur de kan tänka.

Elza Dunkels ger även råd till barn och föräldrar i tidningen, och uppmanar till dialog mellan vuxna och barn om internet.

– För barn är det viktigt att prata med vuxna om internet, säger Elza. Att berätta vad som är kul och vad som känns otäckt, så att de vuxna kan vara ett stöd för barnen. Jag hoppas att alla barn har någon vuxen som de kan prata med. Någon som förstår att internet är viktigt och nyttigt och som diskuterar med dem om både bra och dåliga saker.

"Bamse och den Mörka skogen" kommer ut i butik den 7 februari.

LÄS ÄVEN: Därför ska du aldrig säga "polisen kommer och tar dig" till dina barn

Powered by Labrador CMS