Barn

Barn och cykling

Barn och cykling

Från och med 1 januari 2005 är det obligatoriskt för barn upp till 15 år att använda hjälm vid cykling.

Lagen har kommit till av samma skäl som bilbälteslagen på sin tid: Att öka användningen av cykelhjälm när man cyklar för att minska skador och dödsfall.

Att lagen begränsas till att bara gälla upp till 15 år beror bland annat på att riksdagen ännu inte tror att efterlevnaden skulle bli så stor bland vuxna. Men för barn upp till 15 gäller den alltså. Och även här kan det förstås bli problem med efterlevnaden.

Användning minskar med barnets ålder

Små barn har oftast hjälm, men när de blir äldre så minskar användningen drastiskt. Trots att det egentligen är då som risken för allvarliga olyckor ökar. Det är ju i den åldern som cyklandet i trafiken kommer i gång på allvar.

Som ni kan se på länkarna till höger finns flera myndigheter och frivilligorganisationer som är engagerade i att få fram för allt barn att använda hjälm. Men i slutändan är det vi föräldrar som har ansvaret; både för våra barn och för oss själva.

Föräldraansvar - Använd hjälm själv

Den vanligaste inlärningsformen för barn är härmning. Slutsatsen av detta är egentligen solklar. Steg 1 i att övertyga sina barn att använda hjälm är att börja göra det själv.

Att övertyga sin son eller dotter speciellt i tonåren att använda hjälm utan att göra det själv lär stöta på vissa problem ...

Här nedan följer några goda råd när det gäller små barn, cykling och användandet av hjälm.

Hur ska cykeln vara?

När det gäller hur cykeln ska se ut så till små barn är två saker viktiga, förutom förstås att den ska vara av god grundkvalitet. Det ena är att det är rätt storlek och det andra att det finns fotbroms, gärna i kombination med handbroms. Cykeln bör vara oväxlad.

När det gäller vid vilken ålder som man kan börja cykla finns olika skolor. En förespråkar att man väntar till 4-5 årsålder och då lär sig cykla direkt utan stödhjul.

Den andra tycker att man kan använda en liten cykel med stödhjul när trehjulingen blivit för liten.

Cykeln - Ett lekredskap - Använd specialhjälm

Ett absolut grundkrav är att hjälmen är CE-märkt. Det innebär att den fyller av EU uppställda krav. Men det finns mer att tänka på.

Förskolebarn använder ofta cykeln som lekredskap. Cyklar en sväng, leker, klättrar och återvänder till cykeln.

Därför är det särskilt viktigt att den cykelhjälm som de använder inte medför fara om de faller i klätterställningen eller från trädet och blir hängande.

Cykelhjälm med grönt spänne, som löser ut vid visst tryck, är därför att rekommendera i förskoleåldern.

Den hjälmen kan också med fördel användas som första hjälm när man skjutsar barnet i cykelsits på den egna cykeln och som hjälm när barnet börjar med trehjulingen.

Äldre barn

Äldre barn ska använda en godkänd hjälm som passar väl och har ett spänne som håller den ordentligt på plats. Det finns idag en uppsjö hjälmar, ofta med "tuff" design.

Säker väg till skolan

Barn ska inte cykla själva i trafiken. Åtminstone inte förrän efter 10-årsåldern och då beroende på hur trafiksituationen ser ut.

Texten är skriven av Peter Lundgren.

Texten är publicerad i samarbete med Trygg Hansa och www.tryggabarn.nu.

Powered by Labrador CMS