Bebis

Barnets utveckling

Barnets utveckling: 7 till 12 månader

Rörligheten ökar markant under denna period. Barnets muskulatur blir starkare för varje dag och rörelserna blir mer kontrollerade och samordnade. Liggande på rygg sparkar barnet med starka och hårda benrörelser, liggande på mage häver det sig upp på armarna. Detta är bra träning inför krypstadiet. Barnet rullar runt, sitter och om du håller ditt barn i händerna älskar det att stå i ditt knä och gunga.

Barnets uppfattning om den egna kroppen och kroppens användningsområden ökar. Från att under en period ha undersökt sina händer och fötter ökar successivt förståelsen för att det finns fler kroppsdelar. Barnets kroppsuppfattning stärks genom att man tar i och rör barnet mycket. Många föräldrar berättar nästan automatisk för barnet om de olika kroppsdelarna och vad de gör med dem i samband med blöjbyte, tvättning och påklädning: ”Nu kommer den lilla armen ut ur ärmen, nu skall vi torka lilla näsan, nu tvättar vi den lilla munnen, här är lilla foten, nu sätter vi en strumpa på den lilla foten" och så vidare...

I och med de nya färdigheterna öppnar sig så många nya möjligheter. Saker ser annorlunda ut när man sitter upp, och genom att kunna röra kroppen på nya sätt blir barnets vardag mer händelserik. Barnet är så intresserat av världen runt omkring så det nästan inte kan bärga sig från att upptäcka och undersöka. Hur irriterande det än kan vara för barnet att inte alltid klara av allt det vill göra så måste det vänta tills det har tränat upp sin motorik tillräckligt för att göra nya framsteg och uppleva nya äventyr. Ibland känns väntan lång.

Kom ihåg!

Även om ett barn får höra sina föräldrar prata om och berätta samma sak hundratals gånger tröttnar det ”aldrig”. Barnet älskar upprepningar, och detta bidrar också till barnets intellektuella utveckling och uppfattning om den egna kroppen. Kroppslekar och fingerlekar är också mycket populära i denna ålder.

Vända sig

Mellan fem och sju månaders ålder klarar de flesta barn att rulla över från mage till rygg. Efter ytterligare några veckor klarar barnet att vända från rygg till mage. En del barn vänder från rygg till mage först. När de har kommit på hur man rullar runt, förflyttar sig vissa barn på golvet genom att rulla runt.

Sitta själv

Ungefär i mitten av det andra halvåret kommer barnet att kunna ta sig upp från liggande till sittande på egen hand. Att se hur barnet nästan rullar över i magläge, böjer benen och skjuter ifrån med armarna är imponerande. Om barnet får använda en vuxen persons händer som handtag klarar de flesta halvårsbarn att dra sig upp helt och hållet själva till sittande.

Barnet har nu en tillräcklig muskelstyrka för att kunna sitta upp i vagnen, i en barnstol eller med hjälp av kuddar. Från detta stadium är det ändå en bit kvar till att kunna sitta helt på egen hand utan att ibland ramla. Många barn klarar att sitta själva i korta stunder (några minuter) utan stöd.

När barnet kan ta sig upp själv från liggande till sittande brukar man säga att sittandet är fullt utvecklat.

Tips!

Om du lägger en kudde i vagnen bakom barnets rygg kan det sitta upp under en längre stund, t ex när ni är ute på promenad.

Men även dessa barn faller lätt omkull då de fortfarande har svårt att hålla balansen och måste då ta stöd av sina händer. Oftast för att de får syn på något intressant och snabbt och nyfiket vänder på huvudet, eller då de försöker nå en leksak som ligger lite längre bort. Ryggen blir allt starkare och det dröjer inte länge förrän fallreflexerna är utvecklade. Många barn sitter med sina händer i golvet eller på låren för att på så vis få bättre balans.

I och med att barnet klarar av att sätta sig upp på egen hand börjar vissa barn att förflytta sig genom att hasa på baken. Andra barn rullar runt i olika ställningar. Benen blir starkare vilket gör att barnet självt kan dra sig upp till stående med hjälp av möbler. En del barn gör det redan när de bara är sex till sju månader.

Sjukgymnasten Britta Holle har formulerat några viktiga saker att tänka på när det gäller barnets sittande:

  • Innan barnets rygg är tillräckligt stark bör du inte låta det sitta för länge i taget. Så länge barnets rygg är rundad när det sitter är den fortfarande lite svag.
  • Om barnet sitter med sträckta ben är det svårare för det att sitta med rak rygg. Att sitta med böjda ben och lite utåtvridna höftleder så att både lår och underben ligger i golvet ger både en bättre balans och gör det lättare för barnet att ha rak rygg.

Tips!

När barnet kan sitta självt blir det ännu roligare att bada. Det finns en massa speciella badleksaker, men plastflaskor utan kork i olika storlekar, decilitermått, en väl rengjord sprayflaska för rengöringsmedel, tratt och plastburkar i olika storlekar och färger är lika roliga.

Krypa

Den hemmiljö som man hade innan barnet föddes har man kunnat ha kvar tills nu. Prydnadsföremål, böcker, skivor med mera som kan komma inom räckhåll måste från och med nu placeras på andra ställen, annars kan barnet skada både sig själv och sakerna.

Vissa barn kryper när det är sju månader, andra när de är elva. Ytterligare några hoppar över krypstadiet. Barnet börjar krypa när det är moget för det, oavsett åldern. Det brukar börja med att barnet ställer sig på alla fyra och står och gungar fram och tillbaka. Så sker de första kryprörelserna och sedan dröjer det inte länge förrän barnet kryper i snabb takt och med samordnade rörelser. Det är mycket som barnet tränar när det kryper, bland annat utvecklas barnets rums- och kroppsuppfattning. Att krypa samtidigt som man håller i ett föremål i handen är betydligt svårare än att ”bara” krypa, men efter några veckors kryp-träning går det också bra.

En del barn ålar sig eller hasar sig fram. Ytterligare några går på alla fyra, som små björnungar. Ett barns första krypförsök resulterar ofta i att det går bakåt och kryputflykterna slutar då ofta med att barnet fastnar i ett hörn eller får ett stolsben mellan sina ben. Tänk vad frustrerande det måsta vara! Barnets hela vilja är inställd på att komma framåt men kroppen gör tvärtom.

Att kunna förflytta sig innebär att en helt ny värld öppnas. En värld där barnet självt kan bestämma när det vill förflytta sig och vart det vill förflytta sig. Det kan hämta saker på olika ställen, lämna och gå in i olika rum, vara nära sina föräldrar eller lämna dem för en stund.

Kryphastigheten är ibland förvånansvärt hög. Upptäckarlustan är på topp, och intresset för och behovet av nya saker att undersöka är lika stort som intresset svalnar för vissa saker och aktiviteter. Turligt nog är hemmet fyllt av roliga leksaker, vilket gör att man inte behöver ruinera sig på leksaksköp. Allt är möjligt att upptäcka så snart andan faller på. Det gäller att vara på alerten, då det kan kännas som om barnet kan försvinna ”på en sekund”.

Har man inte redan sett över hemmet och gjort elkontakter, trappor, öppna spisar, elspisar, tv-apparater, bokhyllor och andra saker som kan vältas ofarliga, är det hög tid att göra det nu.

Så här kan det vara att leva tillsammans med ett ”krypbarn”; ”Som förälder får man nu i allt större utsträckning sitt dagliga motionsbehov tillfredsställt inom hemmets väggar. Varje öppnad skåpdörr och varje utdragen byrålåda erbjuder nya intressanta möjligheter för barnet. Barnet stoppar handen i salvburken, kryper halvvägs in i kylskåpet och får några spännande sekunder med ett paket köttfärs, eller välter skurhinken med smutsigt vatten över det nytvättade köksgolvet.

Tips!

Trappor är speciellt lockande för barn i den här åldern. Att befinna sig nere i en trappa och titta uppåt och att befinna sig längst upp och titta nedåt är spännande och intressant. Om det går, montera grinden vid tredje eller fjärde trappsteget i stället för vid det första. Barnet kan då ”träna” utan att riskera att ramla nedför hela trappan.

Lär barnet från allra första början att krypa nedför trappor, sängar, soffor och liknande med stjärten först. Säg uppmanande: ”Gå bakåt, gå bakåt” samtidigt som du vrider barnets kropp och visar hur. Det är imponerande att se hur fort barnet förstår hur det skall göra.

Kom ihåg!

En nedhängande strykjärnssladd innebär en direkt livsfara för barnet om det skulle dra i sladden. Tag som vana att koppla ur alla elektriska hushållshjälpmedel direkt efter användandet. Om barnet skulle lyckas sätta igång dem eller få tag på en sladd kan det hända svåra olyckor.

Vissa barn kryper när de är sju månader, andra när de är elva. Vissa barn kryper inte alls utan hasar omkring på stjärten. När barnet väl har lärt sig krypa förflyttar det sig ”med blixtens hastighet”.

Text: Boken "Står & går", Små Barns Utveckling

Se i videon nedan: Så berättar du att du är gravid för en vän som inte kan bli med barn

Powered by Labrador CMS