Bebis

Barnsjukdomar - Scharlakansfeber

Inkubationstid: 2-4 dagar

Smitta

Streptokockerna finns i svalget hos det sjuka barnet och sprids till andra människor genom droppsmitta när barnet hostar eller nyser.

Symtom

Scharlakansfeber börjar med feber, ont i halsen och allmän sjukdomskänsla. Illamående och kräkningar kan också förekomma. Efter ett dygn framträder ett småknottrigt utslag som ofta börjar i ansiktet och sprider sig till resten av kroppen.

Utslagen kan vara svåra att se, men du känner dem med fingertopparna.

Efter ett par dagar blir även tungan småknottrig och röd, så kallad smultrontunga. Svalget är rött och halsmandlarna, tonsillerna, svullna och täckta med beläggningar. Barnets kinder är röda, men runt munnen är huden blek.

Efter ett par veckor brukar huden, framförallt på händer och fötter, fjälla ungefär som efter en stark solbränna.

Behandla hemma

Scharlakansfeber behandlas, förutom med antibiotika, som en vanlig förkylning. Ge febernedsättande läkemedel vid behov. Klä gärna barnet i luftiga kläder och håll rummet svalt, men inte kallt. Låt barnet dricka mycket och låt det äta som det vill. Glass brukar gå bra när det gör ont i halsen.

När ska jag kontakta sjukvården?

Kontakta din vårdcentral om du misstänker att ditt barn har scharlakansfeber. Det är viktigt att tidigt få en diagnos eftersom det är en smittsam sjukdom som ska behandlas med antibiotika.

Källa: vardguiden.se

Diskutera och tipsa varandra i vårt forum!

Powered by Labrador CMS