Bebis

Vattkoppor en vanlig barnsjukdom

Smittsam innan utbrott: 1-2 dagar innan utslagen slår ut.

Inkubationstid: 14–21 dagar

Smitta

Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt virus. Viruset sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det sprids sedan i kroppen via blodet och når huden, där det bildas vätskefyllda blåsor. Även personer med bältros kan smitta barn till att få vattkoppor.

Symtom

Vattkoppor börjar med feber, lätt huvudvärk och trötthet. Sedan följer kliande utslag i form av små blekröda knottror. Utslagen börjar på bålen och i ansiktet och sprider sig sedan ut till armar och ben. De kan också uppträda i hårbotten och i munnen. Efter något dygn utvecklas utslagen till vätskefyllda, kliande blåsor. Olika utvecklingsstadier av blåsorna uppträder samtidigt på kroppen. Mängden skiftar, en del barn får blåsor över hela kroppen medan andra bara får ett par. Efter ett par dagar torkar blåsorna. Skorporna faller av efter ytterligare några dagar utan att lämna ärr. Blåsorna kan klia kraftigt, vilket gör att barnen lätt kliar sönder dem. Men det är ovanligt att blåsorna blir infekterade.

Behandla hemma

Vattkoppor är en sjukdom som för det mesta går över av sig själv, utan allvarliga komplikationer. Ett barn av tusen drabbas av hjärninflammation med yrsel som nästan alltid går över utan behandling

När ska jag kontakta sjukvården?

Om ditt barn besväras mycket av klådan finns det receptbelagda antiallergiska läkemedel som en läkare kan skriva ut. Eftersom vattkoppor är mycket smittsamma ska du inte ta ditt barn till läkare utan att först ringa och fråga. Om blåsorna blir infekterade, det vill säga om huden svullnar och rodnar kraftigt runt kopporna, bör du vända dig till din vårdcentral. Men det inträffar sällan.

Om du är gravid och inte är säker på om du har haft vattkoppor, ska du omgående kontakta din mödravårdscentral om du misstänker att du smittats. Likaså om du får vattkoppor mellan en vecka före och en vecka efter förlossningen.

Hur länge ska jag hålla mitt barn hemma?

Barnet ska stanna hemma från förskolan eller skolan fram till dess att blåsorna har torkat in, men behöver inte vara hemma tills alla sårskorpor fallit av. Efter 7–10 dagar brukar de flesta barn vara friska och smittfria. Barn som är smittfria kan gå till skolan eller förskolan så snart allmäntillståndet tillåter det, det vill säga så snart de verkar pigga nog.

Källa: vardguiden.se

Diskutera och tipsa varandra i vårt forum!

Powered by Labrador CMS