Familj

Bli miljövän på enklast möjliga sätt

Det finns många tips på hur du drar ner på elförbrukningen, på vattenanvändningen, hur du ska källsortera och vara klimatsmart i hemmet. Lämna bilen hemma, duscha kortare tid och köpa närodlat, listan med tips kan göras lång.

Dock pratas det lite om den största miljöboven av dem alla, konsumtionen av kött. Faktum är att du kan bidra enklast och mest till miljön genom att dra ner på konsumtionen av kött. För att tillverka en hamburgare så går det åt 2400 liter färskvatten. Här är en kort lista på olika födoämnen och antal liter färskvatten som behövs för att producera dem:

En hamburgare 2400

Ett glas mjölk 200

Ett glas äppeljuice 190

En påse chips 185

Ett glas apelsinjuice 170

En kopp kaffe 140

Ett ägg 135

Ett glas vin 120

En skiva bröd med ost 90

Ett glas öl 75

Ett äpple 70

En apelsin 50

En skiva bröd 40

En kopp te 35

Ett mikrochip 32

En potatis 25

En tomat 13

Den globala köttproduktionen står för 14% av alla utsläpp av växthusgaser vilket motsvarar ungefär lika stor andel utsläpp som alla lastbilar, bilar, flygplan och båtar i världen tillsammans, d.v.s. hela transportsektorn. Stora delar av regnskogarna i Sydamerika skövlas och omvandlas till att odla djurforder. Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. 4 000 kvadratmeter åkermark kan producera 9 000 kg potatis på ett år men bara 70 kg kött. Världens landareal kommer inte att räcka för att stödja köttkonsumtionens ökning och på sikt är detta ohållbart.

Om du vill bli sann en miljövän så dra ner på köttkonsumtionen. Det gör större skillnad än alla andra individuella och miljövänliga vardagsval en människa kan göra. Du kommer att må bättre och direkt bidra till världens miljö. Börja redan idag med t.ex. en köttfri dag i veckan.

Powered by Labrador CMS