Familj

Mandarin clementin satsumas

Clementin, mandarin eller satsumas?

Höst och vinter innebär högsäsong för småcitrus. Men vad heter det egentligen? Satstumas, mandarin eller clementin? Finns det någon egentlig skillnad?

De flesta av oss gör ingen skillnad på de olika småcitrusen och många säger att de äter en ”mandarin”. Den chansen är dock ganska liten, läs varför nedan.

Satsumas

Satsumas kommer ursprungligen från provinsen Satsuma på Kiushu som är en ö i Japan, men idag odlas frukten på flera platser i världen. Den småcitrus som kommer först i butik, redan i oktober, är satsumas. Smaken på satsumas är syrlig och saftig och skalet är tunnt och gult, ibland kan det även skifta i grönt.

Clementin

Clementinen är från början en korsning mellan mandarinen och pomeransen som uppstod 1902 på initiativ av prästen Pierre Clément. Fruktens smak är frisk och sötare än satsumasen. Den är oftast kärnfri men det händer att även clementiner har kärnor i sig. Det beror på att just den frukten kommer från en odling som ligger nära en annan citrusodling, vilket bidrar till korspollinering. Nu kring jul är de orangea clementinerna väldigt poppis, både att ätas och att pyntas med.

Mandarin

Många av oss säger att vi äter en ”mandarin”, men så är nog inte fallet så länge du inte äter frukten ur en konservburk. Frukten finns nämligen inte längre i fruktdisken utan säljs bara som konserverade klyftor.

Visste du att det finns ännu fler småcitrus än dessa tre som till exempel minneola, ellendale och tangerin. Vill du läsa mer om dom kan du göra det här!

Vilken är din favorit?

(Källa: Hebe.se)

Powered by Labrador CMS