Annons:

"En trygghet i framtiden att spara stamceller"

Har du någon gång funderat på att spara stamceller? Vi har intervjuat Rebecca, som har gjort det. Kanske kan det hjälpa dig i ditt beslut?

Kort info om att spara stamceller: 

Cellaviva är Sveriges första biobank för familjesparande av stamceller.  På Cellavivas hemsida beskriver man det så här:

Samtliga celler i din kropp härstammar från en enda stamcell, det befruktade ägget. Stamceller är kroppens byggstenar och de har unika egenskaper som gör att de kan reparera sjuk och skadad vävnad. Cellaviva erbjuder möjligheten att spara stamceller från ditt nyfödda barn, ett familjesparande. När ditt barn är fött och navelsträngen är avklippt kan de stamceller som finns kvar i efterbörden samlas in. Det är en restprodukt som tillvaratas. Födelsen är det enda tillfället då man kan ta tillvara på stamceller utan att göra ett ingrepp. Det finns stamceller i moderkakan, navelsträngsblodet och navelsträngen som kan tas tillvara, istället för att slängas bort. Stamcellerna finns i tryggt förvar nedfrysta i flytande kväve i familjens egna frysfack, sparade för familjen och framtiden. 

 

Hej Rebecca! Varför har ni valt att familjespara stamceller?

- Om någon i familjen skulle behöva stamceller i framtiden så vet vi att våra sparade celler har väldigt stor chans att passa för vår familj, och att vi heller inte behöver vänta på celler från någon annan. Det känns tryggt och bra. 

Vad innebär det att spara stamceller?

- Det innebär en ökad trygghet i framtiden om man någon gång skulle vara i behov av stamceller.

Hur fick ni reda på att det var möjligt?

Vi visste att det inte fanns botemedel för vår sons typ-1 diabetes, men vi ville se om det fanns något man kunde göra för honom och stamceller kan ha en betydande roll i framtiden.

Hur gick det till, från tanke till att ni faktiskt gjorde det?

Det var när jag var på barnmorskemottagningen och såg en artikel om en familj som sparat och deras son hade diabetes typ-1. Jag kontaktade henne och sedan bestämde vi oss för att spara själva. 

Vad bör andra tänka på som funderar på att spara stamceller?

Att man aldrig vet vad som händer i framtiden och vilka framsteg som görs inom forskningen. Om stamceller kan vara till hjälp för dig senare i livet så kommer man ångra sig om man inte sparade.

 

Vill ni läsa mer om stamceller och om Cellavivas arbete? Läs mer HÄR! 

Annons