Familj

Järn Probi forskning professor järn järntablett professor kroppen

Får du i dig det järn du ska? Vi har intervjuat professor Hultén som är expert i ämnet

Lena Hultén är professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet. Hon har bland annat disputerat på en avhandling om kroppens absorption av järn i kosten. Här berättar hon vad järnets uppgift är i kroppen och hur det fungerar när vi ska ta upp det järn vi får i oss genom kosten.

Behöver alla personer få i sig lika mycket järn?

– Nej, alla behöver få i sig järn men olika mycket. De som behöver få i sig mer järn än andra är bland annat små barn, tonåringar, kvinnor i fertil ålder och gravida. Runt 30 % av kvinnor i fertil ålder har järnbrist.

Vad får man för symptom vid järnbrist?

– Det är svårt att säga, man kan märka av järnbrist på olika sätt och vissa märker inte av det alls. Ett vanligt symptom man brukar prata om i samband med järnbrist är trötthet, men bara för att man är trött behöver det inte betyda att man har järnbrist. Andra symptom som kommer av järnbrist är att immunförsvaret sänks och långsiktigt även kognitionen.

Kan det då hjälpa att ta järntabletter? Och kan man få i sig för mycket järn?

– Nja, det är klart det kanske kan hjälpa men steg ett är ju att ta reda på varför man har denna järnbrist. Järnupptaget från kosten kan kroppen kontrollera. Däremot är kontrollen av stora mängder järn inte lika effektiv, och det är möjligt att man kan få i sig för mycket farmakologiskt järn.

Stämmer det att mjölk hämmar upptagningen av järnet och till exempel apelsinjuice främjar upptagandet?

– Ja, precis så är det! Men det betyder inte att man ska överkonsumera det ena och utesluta det andra, utan det handlar om att hitta en balans. Kroppen behöver både och.

Det finns ju även produkter som hjälper kroppen att ta upp järnet, hur fungerar det?

– En sådan produkt innehåller just de ämnen som främjar kroppens järnupptag och ser till att järnet transporteras genom kroppen hela vägen till tolvfingertarmen där störst del av järnet absorberas.

Det är en stor skillnad på en produkt som ger kroppen järn och en produkt som får kroppen att ta upp järnet, som till exempel Probi Järn där mjölksyrabakterierna ökar järnupptaget. Bara för att man tar en järntablett kan man inte vara säker på att kroppen drar nytta av järnet. För att det ska ske måste järnet överleva i lågt pH, stå emot gallsyror och aktiveras tidigt och det är inte säkert att en järntablett klarar av de hindren. Genom att äta något som främjar kroppens järnupptag eller ta en tablett som gör det är chanserna större att kroppen faktiskt kan dra nytta av det järn vi får i oss.

Om du misstänker att du har järnbrist bör du kontakta sjukvården för att få veta vad det beror på och hur just du kan få i dig mer järn.

Powered by Labrador CMS