Familj

Fästing säsong barn TBE skydda

Fästingsäsongen har börjat, skydda barnen mot TBE

Nu när våren är här och värmen stiger vaknar fästingarna till liv. Det innebär att risken att drabbas av TBE till följds av fästingbett är tillbaka. Därför är det nu hög tid att börja tänka på att skydda sina barn mot fästingar. Barn springer ofta fritt i naturen utan en tanke på risken att de kan bli fästingbitna, så vi föräldrar måste vara på vår vakt.

TBE är en fästingburen hjärninflammation och under 2015 ökade antalet TBE-fall med cirka 34 procent (268 fall) i jämförelse med tidigare år då Folkhälsomyndigheten fick in 178 rapporterade fall. Risken att drabbas av TBE är som störst för personer som vistas ute i skog och mark. Idag finns det inga botemedel mot TBE så därför är det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomen att vaccinera sig.

Hur smittar TBE?

TBE-viruset finns i fästingens spottkörtlar och kan överföras snabbt vid ett bett. Det innebär att man kan smittas av TBE även om man plockar bort fästingen direkt efter att den har bitit sig fast i huden. På barn sätter sig fästingarna ofta runt öronen och hårfästet så det är viktigt att kolla extra noga där. Skulle barnet känna några symtom är det viktigt att uppsöka vård. De första besvären liknar en influensa med symtom såsom huvudvärk, illamående, muskeltrötthet och feber.

Vaccinering mot TBE

Vuxna och barn över 1 år som bor eller vistas längre perioder i riskområden bör vaccinera sig mot TBE. Grundvaccinering mot TBE består av tre doser och ger skydd i tre år. TBE-vaccin till barn kan ges från 1-års ålder och ger generellt ett bra skydd mot sjukdom hos barn.

Var är risken störst att få TBE?

TBE finns på flera ställen i Sverige men främst i Stockholms skärgård, kring Mälaren, östersjökusten ner till Kalmar, Öland och Gotland. Det finns även inrapporterade fall kring Vänern, Vättern, Bohuslän, Göteborgsområdet, Småland, Halland, Skåne, Blekinge, Norrlandskusten och Södermanlands kusttrakter. I områden som är drabbade bär cirka fem procent av fästingarna TBE-viruset.

Så skyddar du dina barn mot fästingar

  • Låt ditt barn bära heltäckande kläder när de vistas i skog och mark.
  • Myggmedel kan förstärka skyddet ytterligare.
  • Inspektera hela kroppen på ditt barn och ta bort eventuella fästingar. Leta särskilt bakom öron och vid hårfästet på dina barn.
  • Det är bra att låta barnet ta en dusch så att eventuella fästingar (som ofta vandrar runt på kroppen innan de biter) spolas av.
  • Kontrollera pälsen på husdjur som vistas ute.
  • Var medveten om att hälften av de som insjuknar inte noterat att de blivit fästingbitna.

LÄS ÄVEN: Nytt och snabbare test för borrelia

(Källa: GSK)

Powered by Labrador CMS