Familj

Valborgstårta fixa själv pyssel familjen baka

Fixa roligaste Valborgskakan

I morgon rasar vintern ut officiellt och sen tar sköna maj vid. Det tycker jag bör firas med en härlig Valborgskaka. Den här är enkel att göra med barnen och bäst av allt: den ätbara majbrasan innehåller bara av två ingredienser.

Mitt namn är Vivi och jag har nyss startat Fixasjälv, en Facebooksida med tips och tricks för hemmafixare. Med korta, roliga och inspirerande filmer hoppas jag kunna plocka fram experimentlusten, bagaren och pysslaren i dig- och dina barn.

Gör såhär:

Välj favoritkakan

Nu inför Valborg har jag och barnen knåpat fram en kaka- inspirerad av majbrasan. Kakan blir som ett konstverk där majbrasan bokstavligen är ljuspunkten. Basen är helt enkelt din favoritkaka- hembakad eller köpt. Själv slängde jag ihop en kladdkaka. Enkel att baka och en favorit hos både vuxna och barn.

Smälta karameller blir brasa

Elden är gjord av bara en ingrediens: krossade hårda karameller i eld-färger som jag strödde ut på bakplåtspapper och skjutsade in i ugnen i cirka 10 minuter. När karamellerna hade smält var det enkelt att forma eldvirvlar och när godissmeten hade svalnat var det enkelt att bryta ”flammor” i olika storlekar. Jag vill dock utfärda en liten varning om att flammorna kan bli väldigt vassa, så ta det försiktigt och låt inte riktigt små barn göra det.

Stearinljus i mitten för en äkta känsla

Runt elden placerade jag ut rull-rån som ska imitera stockar. I mitten av brasan placerade jag ett vanligt värmeljus (på ett plastlock för att inte stearinen skulle hamna på kakan). Vill du hellre ha batteridrivna små stearinljus går det också bra.

Vill du ta temat ytterligare en nivå kan du trä minimarshmallows på små grillpinnar och låta barnen grilla dem över stearinljuset. Då tar man steget från Valborgsmässoeld till grillfest- men vad gör väl det när det är fest?

Dela gärna med dig av min film om du vill sprida lite Valborgsvärme. Gilla också gärna min sida Fixasjälv om du vill se fler tipsiga filmer.

/Vivi från Fixasjalv

Powered by Labrador CMS