Familj

Migrän orsak

Forskare: här är orsaken bakom migrän

Var femte kvinna och var tionde man i Sverige drabbas av migrän då och då. Anledningen till varför vissa drabbas har inte varit fastställt, förrän nu. En forskare vid University of Main har hittat vad han tror är den enda orsaken till migrän och hur man kan undvika att drabbas.

En sprängande huvudvärk intill ögat eller på ena sidan av huvudet är de vanligaste symptomen, men vissa får även kräkningar. Vissa har hittat egna samband till varför migränen bryter ut som till exempel sömnbrist, hormonförändringar vid mens, rödvin, choklad eller starka ostar. Men nu har forskaren Jonathan Borkum upptäckt vad det är som gör att migränen bryter ut.

Jonathan Borkum studerade 2000 artiklar om migrän och undersökte flera vanliga utlösare. Dessa jämförde han för att se hur var och en av dem påverkade hjärnan så han kunde hitta det som orsakade migrän. Han lyckades finna en gemensam nämnare till migränen vilket var oxidativ stress och beskrev det som ”rimlig förenande princip bakom de typer av migräntriggers som påträffats i klinisk praxis”.

Oxidativ stress kallas den obalans i kroppen som uppstår när man har ett överskott på fria radikaler och ett underskott på antioxidanter som kan parera de fria radikalerna. Fria radikaler har även kopplats till cancer och det finns även de som hävdar att de också är anledningen till att vi åldras.

Den nya upptäckten innebär att huvudvärk och migrän nu kan förebyggas av något så enkelt som kosttillskott i form av betakaroten och vitamin C som kan bekämpa de fria radikalerna. Så få in kosttillskotten som en rutin i vardagen och se om detta knep kan hjälpa just dig!

(Källa: Daily Mail)

Powered by Labrador CMS