Gravid

Gravid vecka 10

Barnet

Från den här veckan kallas embryot för foster. Nu finns de flesta av kroppens organ. I fortsättningen måste de både växa till och börja fungera.

Nervcellerna utvecklas nu intensivt. Fostret är ungefär tre centimeter långt och väger runt fem gram. Huvudet är mycket stort, lika stort som resten av kroppen.

Ögonen och näsan syns tydligt. Tidigare låg ögonen långt ut på sidorna av huvudet, men nu är de nästan på rätt plats. Ytterörats form har bildats genom att de små knopparna på sidorna växt samman.

Mamma

Brösten fortsätter att växa. Risken för missfall är större under de första 12 veckorna, men försök att inte oroa dig, det är inget du kan påverka. Ät bra, rör på dig och sov när du är trött. Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Du har även möjlighet att ringa barnmorskan mellan besöket med dina frågor och funderingar.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner. Läs mer om att vara gravid igen.

Pappa/partner

Tiden under graviditeten upplevs gå olika fort. Som partner är den långsammaste tiden ofta de första 12-13 veckorna eftersom man då inte märker något konkret. Då räknar man ofta dagar och veckor. Efter vecka 12 känner man sig lite säkrare på graviditeten och räknar kanske inte lika noggrant. Slutet av graviditeten kan åtminstone av partnern upplevas mer innehållsrik och gå betydligt snabbare, och rätt som det är så är förlossningen där!

Hos barnmorskan/kontroller

Om du önskar ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10 och 12. Under besöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan ytterligare diskuteras med läkare som även kan skriva remiss för undersökningen, om inte barnmorskan redan gjort det. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en vårdplan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår extra kontroller eller behandling, exempelvis ett extra ultraljud. Din partner är givetvis också välkommen att följa med.

Vid en gynekologisk undersökning kan läkaren känna att livmodern är något större för de som väntar fler än ett barn.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 11 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS