Gravid

Gravid vecka 17

Barnet

Fostret börjar nu få mer barnlika proportioner. Kroppen växer fort och växer ikapp huvudet. Längden är ungefär 18 centimeter och vikten ungefär 180 gram.

Fostret lagrar in så kallat brunt fett i kroppen. Det hjälper barnet att hålla sig varmt efter födelsen. En del av det försvinner så småningom.

Nu börjar också fosterfett att bildas. Det ligger som ett skyddande lager på den ömtåliga huden, så att den inte blöts upp av fostervattnet.

Mamma

Vanligtvis har du nu gått upp mellan två och fem kilo, men det är väldigt individuellt. Vissa börjar känna av att kroppens slemhinnor blir mer svullna – tandköttet blöder lättare, näsan kan vara täppt hela tiden och du kan få näsblod. Du bör undvika nässpray, men koksaltlösning går bra. Det finns som spray och pipetter.

Du kan även börja svettas mer än normalt. Detta beror på den ökade blodmängden i din kropp. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

För dig som går igenom graviditeten på egen hand kan det vara bra att träffa andra i samma situation. Hör efter på barnmorskemottagningen om det finns andra ensamstående mammor. Kanske kan ni bilda en grupp och träffas regelbundet. Det finns också föreningar för ensamma föräldrar.

Pappa/partner

Dags för ultraljud. Nu kan du få se ditt barn för första gången! För många blir det en aha-upplevelse och först nu förstår man vad som faktiskt försiggår i den växande magen. Vid en del mottagningar får man en bild eller video att ta med sig hem.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljudsundersökningen som görs i graviditetsvecka 17-20 är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa ungefärlig tid för förlossning. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Du kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Många tycker att det är spännande och att barnet blir mer verkligt. För många är det här det enda ultraljudet som görs men en del kvinnor kan behöva göra flera ultraljud senare i graviditeten om barnmorskan eller läkaren vill kontrollera något närmare, exempelvis barnets tillväxt eller läge.

Om du väntar fler än ett barn får du reda på det under ultraljudet. Det kan kännas omtumlande, både glädje och rädsla om vartannat. Prata med din omgivning om känslorna. Det finns olika stödgrupper och föreningar om du känner behov. Prata med din barnmorska.

Om en influensasäsong närmar sig rekommenderas du som är gravid att vaccinera dig någon gång efter att ultraljudsundersökningen är gjord. Om du är osäker kan du alltid prata med din barnmorska.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 18 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS