Gravid

Gravid vecka 30

Barnet

Nu växer fostret mycket, och kommer att öka med ungefär 200 gram i veckan fram till förlossningen. Just nu kan fostret väga runt 1,4 kilo. Det är omkring 41 centimeter långt, men från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster eftersom föräldrarnas gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Moderkakans storlek och funktion spelar också roll.

Fostret har så gott om plats att det kan vända sig och växla mellan att ligga med stjärten eller huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt.

Mamma

Nu har tre fjärdedelar av din graviditet gått, bara tio veckor kvar! Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar att du inte hinner sedan – gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören.

Föräldragrupper

De flesta barnmorskemottagningar erbjuder idag föräldrakurser i grupp. Kurserna kan vara lite olika beroende på vilken barnmorskemottagning man går på. Ni kan träffas i mindre eller större grupper, en eller flera gånger. Under träffarna brukar man ha en förlossningsförberedande del men även prata om exempelvis graviditeten, amning, föräldraskap och relationer. Det brukar vara deltagarnas frågor och önskemål som formar innehållet i träffarna. Hör med din barnmorska om hur de har organiserat med föräldragrupper.

Källa: 1177 Vårdguiden

Allt för föräldrars ankomstgrupper »

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 31 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS