Gravid

Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Barnet

Ägget bäddar nu in sig ordentligt i livmoderns slemhinna. Celldelningen fortsätter och cellerna bildar två grupper. Den ena gruppen ska utvecklas till själva fostret, som än så länge kallas grodd. Just nu består grodden bara av två tunna lager med celler och ser ut som en liten platta. Den ena änden är bredare, det är groddens huvudände som börjar växa och utvecklas först.

Vid den smalare änden av grodden sitter den så kallade häftstjälken, som senare kommer att bli navelsträngen. Den förbinder grodden med den andra gruppen av celler, som ska bli till moderkakan och fosterhinnorna. De ska ge näring och skydd åt det blivande fostret, och den här veckan är det framförallt de som utvecklas.

De här cellerna börjar nu utsöndra graviditetshormon, så kallat HCG. Det är det hormon som senare ger utslag i urinprovet om du gör ett graviditetstest, men det är ännu för tidigt att göra testet.

Mamma

Än så länge vet du oftast inte om att du är gravid, även om det händer att vissa redan kan känna det. Ibland kan det vara svårt för ägget att få fäste inne i livmodern. Då kommer det ut med mensen innan du ens har märkt att du har varit gravid.

Men det borde vara dags för mens nu och kanske börjar du undra över detta. En del kvinnor kan få en metallsmak i munnen, en del börjar redan må illa. Det kan börja från en dag till en annan.

För de allra flesta dröjer det några veckor in i graviditeten innan man vet att man är gravid, särskilt om det inte är planerat. Under den här perioden lever man då naturligtvis sitt liv precis som vanligt. Är man på fest kan det förstås hända att man dricker alkohol. Vi vet att alkohol passerar över till fostret, men inte vilka mängder som är skadliga. Därför är det bäst att avstå från alkohol så fort du planerar en graviditet eller vet att du är gravid. Många oroar sig över det de redan har druckit, men fundera inte över det som hänt utan se framåt istället. Om du känner dig orolig ändå kan du kontakta barnmorskemottagningen för samtal. Avstå från alkohol under resten av graviditeten och kom ihåg att det inte finns några "säkra nivåer".

Pappa/partner

Ni är troligtvis fortfarande ovetandes om vad som pågår i kvinnans kropp men vid en normal graviditet är det redan fullt av liv i magen.

Om ni planerar graviditet är det läge att fundera över och diskutera era livsstilsvanor. Stötta din partner att sköta om sin hälsa, att äta regelbundet och näringsriktigt. Ta gärna gemensamma promenader dagligen för motionens skull. Diskutera och stötta till avhållsamhet från alkohol, tobak och eventuella andra droger. Under en graviditet ökar motivationen till att ändra livsstilsvanor till det bättre hos er båda.

Källa: 1177 Vårdguiden

Läs mer om gravid vecka 5 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS