Gravid

Gravid vecka 7

Barnet

Embryot är ungefär sju millimeter långt. Det som ska bli ögon syns som två fördjupningar på var sin sida av huvudet. Ett veck som ska täcka ögat håller på att växa fram. På sidorna av huvudet sitter också några små knoppar, som senare ska smälta ihop och bilda ytterörat. Näsan håller på att utvecklas och det bildas broskanlag till skelettet. Mun och näsa har fortfarande ett gemensamt hål, där tungan börjar ta form.

Armarna och benen växer fram. Händerna börjar synas som små paddlar. Tidigt i embryots utveckling finns i ryggslutet något som liknar en svans, som brukar försvinna i vecka 9.

Embryot har börjat bilda sitt blod, och hjärtat pumpar runt blodet i de blodkärl som redan har utvecklats.

Mamma

Vid det här laget är det vanligt att känna sig mer och mer gravid. Magen kan kännas uppblåst på grund av att tarmarna arbetar långsammare och du kan få förstoppning. En del kvinnor kan redan nu känna av halsbränna fast det är vanligare under senare delen av graviditeten. Det är vanligt med illamående och trötthet. Vissa har redan ökat i vikt. Brösten börjar bli större. Många gravida kan även känna yrsel när de står upp en längre tid. Läs mer om vanliga graviditetsbesvär.

Träning är ett bra sätt att förbereda kroppen på de påfrestningar en graviditet kan innebära. Har du tränat före graviditeten kan du fortsätta med samma träning så länge graviditeten fortlöper normalt och så länge det känns bra för dig. Du känner själv när det är dags att sluta eller ändra motionsform. Du bör dock undvika tyngre sporter, speciellt under graviditetens senare del. Om du aldrig har tränat förut kan det vara bra att börja lugnt och öka på efter hand. Det finns olika gymnastikgrupper för gravida kvinnor. Diskutera gärna med din barnmorska som kan berätta mer.

Pappa/partner

Kanske är kvinnan mycket trött. Detta är vanligt och beror delvis på hormonomställningar men även på sämre sömnkvalitet eftersom hon vaknar lättare och oftare. Försök att underlätta för henne så att hon får sova ut på helger eller när ni har möjlighet. Boka inte in för många aktiviteter.

Hos barnmorskan/kontroller

Det är dags att boka tid hos barnmorskan. Där kan du få information om viktiga saker att tänka på under graviditeten och inför förlossningen. En del prover kommer att tas och du har möjlighet att få en tid till läkare om behov finns eller om du så önskar. Barnmorskan informerar om olika rutiner och tillsammans kan ni göra upp en preliminär plan för besök och undersökningar under graviditeten.

Du blir erbjuden information och diskussionsmöjlighet kring fosterdiagnostik. Alla gravida erbjuds att göra en ultraljudsundersökning vid vecka 17-20.

Kom ihåg att barnmorskan och läkaren finns där för din skull. Det är ett utmärkt tillfälle att få svar på alla funderingar och frågor om graviditeten. Besöken på barnmorskemottagningen och undersökningarna som erbjuds där, till exempel provtagning och ultraljud, är frivilliga.

Gravid och HLBTQ

Familjer ser olika ut och du som planerar eller väntar barn och identifierar dig inom gruppen HLBTQ kan naturligtvis vända dig till den barnmorskemottagning som du vill. Men en del mottagningar har valt att HBT-certifiera sig för att visa att de arbetar mer aktivt med dessa frågor. Förteckning över HBT-certifierade mottagningar hittar du på RFSL:s hemsida.

Källa: 1177 Vårdguiden

Tillbaka till gravid vecka för vecka »

Läs mer om gravid vecka 8 »

Samtala gärna om graviditet i vårt forum »

Läs fler artiklar på våra gravidsidor »

Powered by Labrador CMS