Familj

Second hand till barn

Köpa begagnat till barn - säkerhet och tips

Det är populärt som aldrig förr att köpa prylar, kläder och leksaker till barn begagnat. Anledningen att välja second hand till sitt barn kan vara rent ekonomiska skäl, ett roligare utbud eller miljötänk kring kemikalier och resursanvändning. Oavsett varför du väljer att köpa begagnat till ditt barn så finns det några saker som kan vara bra att ha i åtanke när du finkammar loppisar och auktionssajter.

Barnvagn

Tänk på att testköra vagnen en längre sträcka för att upptäcka fel och skavanker. Det kan underlätta för dig om det finns kvitto och garanti kvar på vagnen men viktigt att notera är att garantin oftast är personlig och gäller inte alltid för dig som andrahandsköpare. Det gäller till exempel om förste ägarens namn står på kvittot. Du kan alltså inte räkna med att utnyttja garantin även fast garantitid finns kvar. Istället kan du vara noga med att testa alla funktioner på vagnen och även att den går att fälla ihop och fälla upp som tänkt. Du kan också ta reda på hur du läser av tillverkningsdatum och modellnummer på de vagnar du är intresserad av att köpa. Du hittar fler säkerhetstips för barnvagnar på Konsumentverkets hemsida.

Babyskydd/bilstol

Enligt NTF brukar man beräkna att en bilbarnstol har en livslängd på ungefär 10 år. Bilbarnstolen bör dock inte vara äldre än ca 5 år då den börjar användas av ett barn. Och för babyskydd är livslängden kortare, mellan 5 och 7 år. Det ska finnas en datummärkning som anger år och månad instansad i plasten baktill eller under på stolen. Anledningen till att en bilbarnstol kan bli gammal är att med tiden riskerar materialet i stolen att bli sprött och kan då inte garantera samma säkerhet vid en eventuell krock.

Det som kan vara svårast att veta om du köper en bilbarnstol av någon du inte känner är om stolen varit med i en olycka. I sådana fall ska stolen genast kasseras eftersom det kan finnas spänningar i materialet utan att det syns utanpå som gör att säkerheten riskeras vid en ny eventuell krock.

Spjälsäng

Spjälsäng är populärt att köpa begagnat då de ofta håller bra. Men det finns några saker att tänka på. Är det en äldre säng så kontrollera att sängen har 45 - 65 mm avstånd mellan spjälorna, eftersom större avstånd riskerar att barnets bröstkorg kan fastna. Konsumentverket rekommenderar också att sängsidan ska vara minst 60 centimeter hög när sängbotten är i sitt lägsta läge och minst 30 centimeter i det högsta läget. Avståndet mellan ribborna i sängbotten bör vara max 2,5 centimeter för att undvika att små händer och fötter kan fastna. Du bör också kontrollera att sängen är hel utan några skadade och vassa delar. Madrass rekommenderas att köpa nytt om du inte är säker på hur den har använts och förvarats.

Kläder

Textilier är bra att köpa begagnat för den som tänker extra på miljön. Barnkläder används ofta en kort period samtidigt som textiltillverkning är en väldigt resurskrävande och vattenintensiv industri. Andra fördelar med att köpa använda kläder är att du direkt ser hur de håller i tvätten och du slipper också rester av färg- och kemikalieämnen mot ditt barns känsliga hud som hunnit tvättas bort. Ett undantag kan dock vara ytterplagg. Naturskyddsföreningen rekommenderar att vara vaksam med till exempel äldre regnkläder då de kan innehålla PVC.

Leksaker

Enligt Naturskyddsföreningen bör du hålla extra koll på självlysande leksaker samt försöka undvika för många platsleksaker om du inte vet att de är fria från ftalater och PVC. Ett tips för att minimera risken för PVC är att undvika plast som känns "kladdig”. Träleksaker är bra så länge de inte är målade med skadliga färger. Tänk på att säkerhetsmärkning för leksaker gällande till exempel färger, kemikalier och ljudnivåer kan ha ändrats sedan leksaken tillverkades. Smådelar kan du testa i en smådelscylinder som du kan få hos din BVC. Leksaker har generellt högre säkerhetskrav än andra produkter, till exempel elprodukter, varför dessa bör undvikas som leksaker.

Tänk på!

Om du misstänker att något du är intresserad av att köpa begagnat kan vara stöldgods är det bäst att avstå eftersom du då själv kan råka illa ut. Om en vara uppdagas vara stulen får du inte behålla den, trots att du betalt för den.

Powered by Labrador CMS