Familj

Klimatsmart familj

Klimatsmart familj 2016

Har ni några nyårslöften i familjen? Varför inte bli lite snällare mot miljön, och er själva, under 2016.

Här är nio sätt för att bli en grönare familj.

1. Shoppa second hand

Detta är bra både för både plånboken och för miljön. Idag är second hand marknaden jättebra, det finns både butiker, loppisar och Facebookgrupper där människor säljer de saker de inte längre vill ha. Du kan hitta allt ifrån kastruller till leksaker och kläder.

2. Banta badrumsskåpet

Barnprodukter kan innehålla hormonstörande ämnen, något som i längden kan leda till allt från allergi till cancer, även om man tror att barnprodukter är de vänligaste i världen. Använd därför så få produkter som möjligt till ditt barn och kontrollera gärna att det du köper är miljömärkt. Behöver du verkligen doftande badskum och puder till barnet? Du kan tänka att ju färre ingredienser en produkt innehåller ju desto bättre är det.En tumregel är att ju färre ingredienser en produkt innehåller, desto bättre.

3. Var snäll mot huden

Våtservetter kan vara din bästa vän i många lägen men de innehåller kemikalier som kan ta sig genom huden och in i kroppen. Tänk på att ditt barns hud är extra tunn och känslig, särskilt kring rumpan, en tvättlapp, vatten och kanske lite tvål räcker därför bra i många lägen.

4. Ekologiskt i magen

Fyll kylskåp och skafferier med ekologiska produkter. Då gör du en stor insats både för miljön och för din egen hälsa. Ekologisk mat innehåller mindre rester av bekämpningsmedel och mat som är Krav-märkt innehåller inga onödiga tillsatser. Dessutom har ekologisk mjölk och kött fler nyttiga omega 3-fetter. Studier har även visat att ekojordgubbarna till exempel innehåller betydligt mer antioxidanter. Eko är reko!

5. Grönt och skönt barnrum

Ett nymålat barnrum med nytt plastgolv, nya möbler och leksaker är säkert väldigt fint men kan tyvärr vara fullt av ohälsosamma ämnen. Försök att mixa gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. Se till att väggfärgen är Svanen-märkt målarfärg och att golven är PVC-fria, som trä eller linoleum är. När rummet är renoverat kan det vara bra att låta det gå några veckor innan barnet flyttar in, och se till att vädra ordentligt innan.

6. Håll koll på leksakerna

Även om du tror det eller ej så innehåller många vanliga leksaker ämnen som inte alls är bra för barn. Det gäller speciellt de leksaker som är äldre än 2013 eftersom leksakslagstiftningen skärptes rejält då. Tänk även på att gamla mobiltelefoner ofta består av skadliga ämnet och passar sig därför inte som leksaker till barnen. Men det finns massor av leksaker som är jättebra, som exempelvis de som är Svanen-märkta eller nya leksaker som finns i seriösa butiker.

7. Bra nappflaskor

En nappflaska i plast kan läcka skadliga kemikalier som absolut inte ska finnas i barnens mjölk eller välling. BPA-fria plastflaskor är inte någon garanti för att flaskan är giftfri, vilket nya undersökningar visar. Även aluminiumflaskor bör undvikas då de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Ett bra alternativ är nappflaskor som är gjorda i glas eller rostfritt stål, de går att hitta på nätet om du inte hittar dem i butik.

8. Vägra shoppinghetsa

Butikerna är fyllda av saker som rekommenderas till dig som nybliven förälder och det är lätt att du köper mer än du kanske behöver. Fundera därför på om du verkligen måste köpa den där ”bra-att-ha-saken”? Och måste du köpa den ny? Kanske kan du köpa begagnat, låna av en kompis eller helt strunta i det.

9. Dammsug innan våttorkning

Reningsverken har svårt att ta bort miljögifterna som kommer via avloppet. Därför är det bra om du dammsugar innan du våttorkar. Det för att miljögifterna förstörs när de förbränns.

Av: Tove Hellsten

(Källa: Naturskyddsföreningen)

Powered by Labrador CMS