Hälsa

Lilla solskolan

Lilla solskolan

Det finns tre olika sorters ultravioletta strålar – UVA, UVB och UVC. Det solskyddskrämerna skyddar mot är främst UVB-strålningen.

Det är UVB strålarna som gör att huden blir röd och irriterad, vilket också ökar risken för hudcancer. På senare tid har man dock insett att även om inte UVA-strålarna leder till rodnad eller brännskador, kan de vara upphov till t ex hudcancern malignt melanom samt för tidigt åldrande av huden.

UVC strålarna är de allra farligaste strålarna men de når aldrig jordens atmosfär.

Det räcker med att ha bränt sig ordentligt två gånger under ungdomsåren för att löpa en ökad risk för att drabbas av malignt melanom. Antalet cancerfall ökar med 5-6 % årligen (genomsnittet för olika cancertyper är 1 %) och de som drabbas är relativt unga. I några procent av fallen finns en ärftlig orsak, men den främsta orsaken till den snabba ökningen är de solvanor vi har under sommarmånaderna och resor till sydliga länder.

Lägg också märke till att ögonen kan bli allvarligt skadade av solens UV-strålar. I det korta perspektivet kan solen orsaka smärtsamma inflammationer. På lång sikt kan strålarna orsaka ett antal ögonsjukdomar såsom t ex grå starr, snöblindhet och en sjukdom som heter maculadegeneration (uppstår när tapparna i ögats "gula fläck" utsätts för UV-strålning. Det centrala seendet påverkas och man får svårare att läsa).

I Australien har man utarbetat en standard för solglasögon där högsta skyddet är 10EPF. Detta motsvarar 100% skydd.

Så skyddar du dig bäst mot UV-strålarna

Se solskyddskrämer som ett komplement till kläder. Tänk på att solkrämen skall omfatta både UVA och UVB- strålar. Tänk också på att smörja på ett tjockt lager för att den angivna solskyddsfaktorn skall stämma.

Stanna gärna inomhus mellan kl 10-15 när UV-strålningen är som mest intensiv. UV-index kan hjälpa oss att slippa brännskador. Dessa index publiceras i de större dagstidningarna och internet via SMHI eller Statens Strålningsinstitut. UV-indexet visar hur mycket den ultravioletta solstrålning som når till jorden påverkar människans hud och ögon. I samband med detta har man tagit fram en solsnurra där man kan avläsa hur lång tid huden tål att vistas i solen olika tider på dagen utan att bli bränd.

Använd hatt, solglasögon och solskyddskläder så har du och ditt barn ett bra solskydd.

Text: sunmate.se

Powered by Labrador CMS