Annons:
Veckans middagstips: Mandelkolja med potatis- och persiljemos

Veckans middagstips: Mandelkolja med potatis- och persiljemos

"Vad blir det för mat?" är ständiga frågan från barnen i många familjer. Här har du svaret. Denna veckans middagtips är en god mandelkolja med potatis- och persiljemos och grönsaker. Smaklig måltid!

För fyra portioner behöver du:
50 g smör
1 kg mjölig potatis
600 g koljafilé
1/2 dl ströbröd
100 g mandelspån
1 tsk torkad ingefära
1 kålrabbi
1/2 gurka
3-4 stycken morötter
1,5 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl mjölk
ca 1 dl hackad persilja
salt, peppar och vitpeppar till avsmaknig

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 225°. Ta fram 50 g smör.
2. Potatis (stor kastrull): Koka upp 1½ liter vatten med 1 msk salt i kastrullen. Skala och halvera 1 kg mjölig potatis. Koka potatisen tills den är mjuk, ca 20 min.
3. Fisk (ugnsform 20x30 cm + liten skål): Smörj formen med 1 msk smör. Lägg ca 600 g koljafilé i formen. Blanda ihop smöret, ½ dl ströbröd, 1 påse mandelspån (100 g), 1 tsk torkad ingefära och ½ tsk salt i skålen. Fördela blandningen över koljan i formen. Stek i mitten av ugnen i ca 20 min.
4. Grönsaker (fat+bunke): Skala 1 kålrabbi. Skär kålrabbin och ½ gurka i stavar och lägg på fatet. Skala och grovriv 300 g morötter (3-4 st). Blanda morötterna med 1 ½ msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar i bunken.
5. Finhacka 1 fp persilja (20 g).
6. Potatismos: Häll av vattnet från potatisen. Mosa sönder potatisen med en slev (eller använd en potatisstomp eller elvisp). Rör/vispa ner 1½ dl mjölk, den hackade persiljan, 2 msk smör, ¾ tsk salt och 1 krm vitpeppar.
7. Servera mandelkoljan med persiljemoset, morotssalladen och grönsaksstavarna.
 

Matfoto: Hanna Johansson
Matstyling: Katarina Bellman

(Källa: Middagsfrid.se)

Annons