Familj

Miranda Nilsson Majblommedesigner foto alma vestlund

Miranda 11 år, har designat Majblomman 2017

Foto: Alma Vestlund

Majblomman är Sveriges äldsta barnhjälpsorganisation, och började säljas 1907 i Göteborg. Från början var blommorna mörkblå, men de har under åren skiftat i färg och utseende. Detta är dock första gången den är mönstrad, och dessutom ett unikt sådant. De svarta prickarna är nämligen placerade på olika ställen på varje blomma.

LÄS ÄVEN: Därför ska du aldrig säga "Polisen kommer och tar dig" till ditt barn

”Under flera år har vi fått in många spektakulära förslag från barn över hela landet, och inför jubiléet kunde vi äntligen ge majblomman ett mönster. Ett konstnärligt designråd fick välja sin favoritblomma och det blev Mirandas fina”, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.

Beda Hallberg är upphovskvinnan bakom Majblomman, som har kommit att bli Sveriges största barnhjälpsorganisation. Familjer som har det tufft ekonomiskt kan ansöka om bidrag hos Majblomman. Kläder, skor, och fritidsaktiviteter är några av de saker som pengar från Majblommans försäljning går till hos familjer som har en ansträngd ekonomi.

”I år har Majblomman en extra tydlig symbolik, tack vare sitt mönster. Nyckelpigan är ju ett litet nyttodjur på mikronivå, och Majblomman är en nyttoblomma som gör skillnad i barns vardag”, säger Lena Holm.

Årets insamling startar 6e april, då 80.000 barn ger sig ut och börjar sälja majblommor runt om i hela landet.

LÄS ÄVEN: Vad gör Majblomman för något?

LÄS ÄVEN: Jävlar anamma är viktigt vid barns utveckling

Powered by Labrador CMS