Hälsa

Naturligt vacker

Naturligt vacker

I dag finns gott om alterantiv för ekologisk hudvård för vuxna. Mängden kemikalier som sammankopplas med hudproblem uppmärksammas allt mer. Ekologiskt och naturkosemtik är att bry sig om sig själv och andra.

Huden är det största organet i människans kropp. Storleken beror förstås på vikten och längden hos personen ifråga, men en vuxen människas hud är i genomsnitt två kvadratmeter stor och väger fyra kilo. Huden skyddar oss mot UV-strålning, mekaniska skador och hjälper till att reglera kroppstemperaturen. Det finns sinnesorgan för känsel, värme, köld, smärta och tryck i huden. Den är också en skyddande barriär mot omvärlden.

Hudvård i olika steg – rengöringens A och O

En grundregel i hudvård är att man inte ska rubba hudens normala funktion mer än nödvändigt. Huden är ett märkligt, inifrån självrenande och självnärande organ. Visst ska du tvätta och rengöra huden ta bort fett och smuts men du ska inte var hårdhänt och överarbeta rengöringen.

Daglig vård och skydd

Använd gärna naturliga hudvårdsprodukter men tänk på att de är känsliga, eftersom man strävar efter att ha så lite konserveringsmedel som möjligt i krämerna.

Använd gärna en spatel istället för att stoppa ner fingrarna i burken.

Förvara gärna krämen svalt så håller den längre.

Dagkräm

En dagkräm är oftast komponerad för att i första hand tillföra fukt och skydd till huden förutom sina andra aktiva substanser. Många krämer har ett UV-skydd för att ge ett grundskydd mot ljuset, men styrkan kan variera. Det kan vara nödvändigt att komplettera med en kräm med högre solskyddsfaktor t ex när vårsolen är som starkast, eller när man befinner sig i soliga länder, till sjöss eller i fjällen med starka reflexer från vatten och snö.

Nattkräm

En nattkräm innehåller ämnen som regenererar huden under vila och återhämtning. Den hjälper till att normalisera talgproduktionen och tillför vitaminer och mineraler till huden.

Ögonkräm

En ögonkräm är i regel lite tunnare i konsitensen än dag- och nattkrämerna. Den är specialkomponerad för det känsliga ögonpartiet. Där är huden ett lager tunnare än i det övriga ansiktet och saknar dessutom talgkörtlar.

Fyra vanliga hudtyper

Det kan vara svårt att veta vilka hudtyp man har. Det kan vara lätt att tro att huden, liksom håret, måste vara antingen fet, eller torr, eller normal. De flesta har emellertid en del feta och en del torra partier i ansiktet och är en blandning av flera hudtyper.

Normal hud

Normal hy är klar, mjuk och smidig, har samma struktur överallt och är jämnt pigmenterad, varken för fet eller för torr och inte särskilt känslig för klimat och kosmetika. Talg och svettkörtlar fungerar bra. Den kan ha pormaskar, men oftast bara runt näsvingarna. Normal hud är vanligast hos yngre personer men den tenderar att bli torr med stigande ålder.

Blandad hud

Blandhy karaktäriseras av den s k T-zonen. Talgkörtlarna är ojämnt fördelade och tätare i hårbotten, på pannan, längs näsan och på hakan, glesare på kinderna och halsen och runt ögonen. Pannan, näsan och hakan brukar vara feta , med vidgade porer. Finnar kan förekomma i dessa fetare partier. Kinderna kan vara torra. Blandad hud är mycket vanlig och behöver hudvårdsprodukter som tillför fukt och näring men som inte ger så mycket fett.

Fet hud

Fet hy är resultatet av överaktiva talgkörtlar. Talgkörtlar utsöndrar olja på hudytan som ofta är blank och oljig. Yngre personer med fet hud har ofta problem med acne. Det är genetiskt och hormonellt betingat. Fet hud brukar ha stora porer över hela ansiktet och huden kan vara grov och ojämn och se grå och livlös ut.

Ibland uppstår akne på fet hud av fett som finns instängt i talgkörtlarnas porer tillsammans med acnealstrande bakterier. Ytfett från talgkörtlarna får huden satt se blank ut, tränger genom smink och färgar huden en aning gul. Det är viktigt med ordentlig rengöring som går ner i porerna och sammandragande och balanserande ansiktsvatten, örtextrakt, samt hudvårdsprodukter som ger fukt och näring men mindre fett.

Torr hud

Torr hud är matt och stramar när man har tvättat den också med den mildaste rengöringsprodukt. Den fjällar och blir lätt fnasig. Den reagerar lätt på starka kemiska ämnen. Rynkor framträder tydligare, som fina nät över kindben och kinder. De flesta hudtyper blir torrare med stigande ålder. Talgkörtlarna blir mindre aktiva och utsöndrar därmed mindre fett och hindrar därför inte lika effektivt förlusten av den naturliga fuktigheten.

Huden förlorar sin fuktighet i torrt väder. Torr hud bör följaktligen skyddas särskilt väl på sommaren. Vatten är viktigt för att behålla en ungdomlig och frisk hud. Det ökar hudens förmåga att stå emot sprickbildning och vara elastisk. Torr hud behöver milda rengöringsprodukter, fuktighetsgivande ansiktsvatten, specialprodukter och krämer som tillför både fukt och fett. Personer med torr hy bör undvika hett vatten, torr och kylig luft och för mycket sol.

Var snäll mot din hud

  • Skydda dig mot solen
  • Sova tillräckligt mycket
  • Undvik stress
  • Sluta röka
  • Måttlig konsumtion av alkohol
  • Motionera
  • Ät sunt och hälsosamt
  • Rengör och vårda din hy dagligen

Text: www.svenskegenvard.se

Powered by Labrador CMS