Hälsa

Njut av livet utan beroende

Njut av livet utan beroende

Vi njuter av olika saker men dopaminet fungerar på samma sätt i hjärnan. Man blir gladare eller lycklig av till exempel en joggingtur, en chokladbit eller en shoppingrunda Men om du blir beroende av njutningen är det dags att ändra vanor.

Hjärnans belöningssystem fanns redan hos kvastfeningarna för 250 miljoner år sedan. När belöningssystemet aktiveras frisätts den kemiska substansen dopamin som gör oss glada, lugna och får oss att känna oss tillfreds med livet. Så enkla saker som socker i vanlig mat eller mörk choklad får oss att må bättre.

Belöningssystemet bygger på att hjärnans synapser (kopplingar) hela tiden förändras. Ibland kallas synapserna för hjärnan motorvägar eftersom de tranpsorterar så mycket information. Hjärnan på små barn utvecklas hela tiden och är inte klar förrän vid 20 års ålder. Utvecklingen av hjärnan och jaget är en förklaring till den mer egocentriska personlighet som oftast vanlig hos ungdomar. Den gradvisa mognaden beror till stor del på en kraftig omorganisering av hjärnans synapser och blir klar ett par år tidigare hos kvinnan än hos mannen.

Gränslandet mellan frisk och sjuk

När vi känner, upplever, minns och tänker så är det med hjälp av bland annat signalsubstanser som samverkar med synapserna. Priset vi betalar för att det fungerar är att belöningssystemet också kan kopplas till beroendeproblematik och beroendesjukdomar som spel, alkohol och droger. Många i grunden positiva eller helt neutrala beteenden som att äta, dricka kaffe, ha sex, motionera, shoppa, titta på teve, surfa på nätet kan utvecklas till ett negativt beroende.

Vissa beroenden betraktas som helt normala medan andra är klassade som sjukdomar. Att titta på teveprogrammet postkodmiljonären varje lördag anses normalt, ungas data- och tv-spel ses ofta som ett problem medan vuxnas långa intensiva arbetsdagar kan uppfattas som ett beroende. Men belöningssystemet som frigör dopamin är aktivt vid alla aktiviteterna.

Våga söka stöd och hjälp

En utmaning när man vill bryta ett beroende är att komma åt själva orsaken till beroendet. Ofta hamnar man i en cirkel där det ena beroendet byts mot ett annat. Alla känner vi till rökaren som fimpar och istället börjar tokmotionera eller äta onormalt mycket sötsaker. Men det kan också vara anorexi som övergår i bulimi eller spelsug som förvandlas till arbetsnarkomani eller alkoholmissbruk.

Ett bra sätt är att söka hjälp i en stödgrupp på Internet och ta kontakt med vårdcentralen för att få professionellt stöd och råd under en längre tid. Hos www.alltforforaldrar.se finns flera samtalsgrupper i forumet där du kan prata med andra som kan hjälpa dig.

Kvinnor får mer abstinens

Beroendesjukdomar klassas av vården som mycket svårbotade och svårbehandlade hjärnsjukdomar. Teve-och dataspelberoende liknar det beroende som uppstår från droger, då synapserna/belöningssystemet förändras på samma sätt. Det uppstår även sug efter att spela, man får återfall när man bestämt sig för att sluta och abstinens som vid andra beroenden.

Kvinnor har ett större abstinensbesvär, och har därmed ofta svårare att frigöra sig från beroendet. Hos kvinnan ökar dessutom ofta suget under ägglossningen som en effekt av den ökade östrogenhalten. Samtidigt blir skadorna av till exempel alkohol- och drogmissbruk många gånger allvarligare än hos män.

Fakta om hjärnan

Den mänskliga hjärnan väger 2 % av människans kroppsvikt men behöver så mycket som 20 % av det blod som hjärtat pumpar ut. Blodet tillgodoser hjärnan med näring och syre, vilket är livsviktigt och bra att ha i åtanke för att få en frisk, snabb och motståndskraftig hjärna.

Zarahs 8 hjärntips

1. Undvik närings- och energibrist

Se till att ge dig själv bra bränsle i form av vitaminer, mineraler, mättade och omättade fetter, samt långsamma kolhydrater som långvarigt bränsle.

2. Syresätt din hjärna

Öva på att andas ut ordentligt så att lungorna töms på syrefattig luft och fyll sedan på med ny syrerik luft. Syret i inandningsluften tas upp längst ner i dina lungor.

3. Undvik mat med snabb belöning

Socker skall inte underskattas som belöningsfaktor, och sockerberoendet växer i takt med att våra livsmedel blir sötare. Minska intaget genom att ta bort raffinerat socker, sötningsmedel och snabba kolhydrater. Socker och sötningsmedel kopplas allt oftare till symtom som överaktivitet samt inlärnings- och koncentrationssvårigheter.

4. Minimera gifterna

Allt som skadar kroppen ger dig sämre förutsättningar för ett friskt liv. Tillsatser i hygienprodukter och mat absorberas av kroppen genom huden och näringsupptaget. Många vanliga tillsatser är kända för att vara skadliga och andra är under utredning.

5. Aktivera synapserna

Utveckla hjärnas motorvägar genom att låta synapserna jobba. Alla rörelser där kroppens högra och vänstra halva korsas hjälper hjärnans motorvägar att utvecklas. Träning som workout, bollspel men också lekar som att hoppa hage, twist är utmärkta. Se gärna till att barnen också får sin beskärda del av korsövningar varje dag.

6. Belöna och trösta dina barn

Belöningar mår man bra av, och tröst behöver man. Fundera igenom vad, och hur du belönar och tröstar så att du inte bygger upp en osund inställning till känslor hos barnet. Man behöver ingen kaka när man är ledsen och man måste inte få en kaka för att fira att man är glad.

Undvik att bara belöna barnet vid extremt glada känslor och framgångar, utsträck belöningar även till när de gör nästan rätt så blir det mindre laddat.

7. Stjälp inte genom att hjälpa

Medberoende är detsamma som att ”hjälpa” den beroende att fortsätta att utveckla sin sjukdom. Att smyga, gömma, förneka och hjälpa är att vara medberoende och det främjar inte, utan är istället farligt för den som behöver tydliga gränser och professionell hjälp.

8. Sök hjälp

När en person dricker alkohol dagligen, har svårt att sätta stopp och gömmer sitt intag är det starka varningssignaler. Det kan ta lång tid innan alkoholister och andra droganvändare missköter sitt arbete.

Text: Zarah Öberg

Powered by Labrador CMS