Barn

Adhd barn studie diagnos funktionsnedsättning

Ny studie ska öka förståelsen för barn med adhd

Adhd används ofta felaktigt på barn eller ungdomar, där många vuxna gärna sätter det som etikett. Forskare vill ändra synen på adhd och har med en omfattande studie hittat bevis för att diagnosen ska räknas som en hjärnrubbning.

LÄS ÄVEN: Skillnad på laktosintolerans och mjölkallergi

I studien har drygt 1700 personer med adhd, i åldrarna fyra till 63 år ingått, tillsammans med drygt 1500 personer utan diagnos. Forskare mätte den totala hjärnvolymen, samt sju andra områden som man tidigare har trott har med adhd-symptom att göra hos de medverkande. Studien är den hittills största bildstudien och har genomförts av forskare från flera olika länder.

Resultatet visade på att hjärnvolymen var mindre på fem av de sju områdena hos de med adhd. Då förändringarna är så pass små var storleken på studien avgörande när det kom till att upptäcka dem. Liknande studier har nämligen gjorts tidigare, men har varit för små i omfång för att kunna påvisa något stabilt resultat.

Då förändringarna var mer påtagliga hos barn och ungdomar med adhd än vuxna med diagnosen, menar forskarna att adhd kan bero på en utvecklingsfördröjning i vissa av hjärnans regioner.

Vår studie bekräftar att personer med adhd har förändringar av hjärnans struktur. Därför föreslår vi att adhd är en hjärnrubbning. Vi hoppas att detta ska minska stigmat, att adhd inte är en "etikett" som sätts på besvärliga barn eller att den orsakas av dåligt föräldraskap. Så är det verkligen inte och vi hoppas att detta arbete ska bidra till en ökad förståelse av denna funktionsnedsättning, säger Martine Hoogman vid Radboud University Nijmegen Medical Center i Nederländerna.

(Källa: Dagens medicin)

LÄS ÄVEN: Så agerar du om barnet sätter i halsen

Powered by Labrador CMS