Familj

Nyttiga drycker

Vinden tjuter runt husknutarna och kylgraderna är här. Svep en filt runt axlarna och njut av en värmande dryck! Vi fokuserar på nyttiga och läckra alternativ.

Det svarta guldet

Kaffe. Något som tre av fyra svenskar varje dag sätter i sig ett flertal koppar av och vårt absolut vanligaste stimulansmedel. Vi dricker det på morgonen, på jobbet, vid fikarasterna, när vi kommer hem, och innan vi går och lägger oss. Så mycket som vi sätter i oss är det konstigt att vi fortfarande blöder rött istället för svart.

Och som allt annat njutbart så har man länge betraktat vårt myckna kaffedrickande som en last, något mindre nyttigt som man är tvungen att försvara med allt mjäkigare argument. Vi har fått rapporter presenterade för oss, chockbesked i svarta rubriker om hur farligt det är, hur skadligt det är för kroppen, och vilket gift det egentligen är vi gladeligen klunkar i oss. Orden Hjärt- och kärlsjukdomar har hörts upprepas som ett mantra när det gäller denna den mest folkliga av drycker. Men ändå gör vi det. Är vi så dumdristiga? Varför är vårt land, som det näst mest kaffedrickande i världen, inte en ödslig vildmark, endast befolkad av bleka koffeinvägrare? Eller är det kanske inte så farligt?

Nej, det är det inte. Faktiskt. Nya studier har visat att kaffe är långt ifrån ett dödligt gift, utan istället har en hel del positiva effekter på våra kroppar. Rapporter har visat att de tidigare så förödande effekterna på hjärta och kärl endast yttrar sig i ett för stunden lätt förhöjt blodtryck, av samma slag man får när man anstränger sig en kort stund. Att dricka en kopp kaffe är alltså inte farligare än att gå uppför en trappa. Dock utan risken för att trilla och slå sig.

Kaffet har istället visat sig ha positiva effekter när det gäller att motverka sjukdomar som Alzheimer och Parkinson, genom att förhindra förlusten av de nervceller i hjärnan som styr motoriken. Det fungerar genom att koffeinet som finns i kaffet sätter sig i vägen för adenosinet, ett ämne som förekommer naturligt i hos människan och verkar genom att bryta ner celler när kroppen blir trött. Ett par koppar kaffe om dagen förebygger denna nerbrytning, främst då i hjärnan, och då specifikt de nerver som Alzheimer och Parkinson riktar in sig på.

Detta hämmande av adenosin verkar också ha en positiv effekt när det gäller att stävja vissa cancerformer, som prostatacancer och maligna melanom.

Andra nyttiga effekter man funnit med kaffe är att det istället för att verka nedsättande på hjärta och kärl så kan det snarare ha en positiv effekt på systemet, i alla fall för de med diabetes. I en jämförelse lider kaffedrickarna mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än de som inte dricker något kaffe alls.

Dock måste man komma ihåg att inta denna fantastiska dryck med måtta. Allt för mycket koffein leder till att man kan bli skärrad, orolig och utveckla sömnproblem.

Underbara blad

Te är en dryck människan satt i sig sedan urminnes tider. Med ursprung i Kina kom det till våra breddgrader under 1700-talet, och är nu i princip det trendigaste man kan beställa när man strosar i på ett kafé. Fjärran är de trista tepåsarna som tidigare var allt som erbjöds, utan nu finns det ett överväldigande utbud av olika exotiska brygder.

Svenskarna lägger abnorma summor på teer, av alla olika slag och med alla möjliga smaker. Det traditionella svarta teet har fått konkurrens av diverse färgglada utmanare som tränger sig in på marknaden. Gemensamt för alla tesorter, även om de egentligen inte innehåller ett spår av själva tebusken, är att de består av torkade blad, i påse eller lösvikt, som man låter dra i varmt vatten. Varianterna på hur enskilda personer går tillväga med detta är på gränsen till rituella, och det gäller att akta sig för att inte aningslöst förolämpa någon genom att låta tepåsen dra aningen för länge, eller ha fel sorts tesil.

Hur man än ser det så är en rykande kopp te det perfekta sättet att värma upp en kylig höstkväll, samtidigt som man kan dra nytta av en mängd välgörande inngredienser.

Svart te är som bekant det som är mest bekant för oss svenskar, och är en stapelvara på såväl frukostbord som framför teven på kvällarna. Det svarta teet innehåller tein, vilket endast är ett annat namn för koffein, och detta har såklart samma positiva effekter som det koffein man hittar i kaffe. Faktum är att svart te innehåller långt mer koffein än kaffe, och har samma uppiggande effekt. Svart te kan dock vara vätskedrivande, men håller man sin konsumtion inom rimliga ramar borde man inte riskera att dö av vätskebrist.

Svart te skiljer sig från grönt te endast genom processen det torkas genom. Svart te är helt enkelt grönt te som tillåtits oxidera, en process som mildrar smaken men som samtidigt förstör en del av de nyttiga ämnena.

De nyttiga ämnena i fråga är polyfenoler, antioxidanter som skyddar kroppen från fria radikaler. Fria radikaler är inte, som man lätt kan tro, ungdomsgäng med vänstersympatier, utan ämnen som kan orsaka cellskador och åldersrelaterade sjukdomar. De främst förekommande polyfenolerna i grönt te är katechiner, som i laboratorietester har visat sig vara ytterst effektiv mot cancer genom att förhindra bildandet av nya blodkärl som cancercellerna behöver för att växa.

Rött te är inte te alls, i den mening att det inte härstammar från tebusken, utan istället kommer från rooibusbusken, vilket egentligen gör det till ett örtte. Det röda teet skiljer sig främst från svart och grönt te genom att det inte innehåller något koffein alls, och därigenom saknar de positiva egenskaper detta medför. Istället så har det traditionellt en lugnande effekt, och kan med fördel intas kvällstid. Det innehåller dock tanniner, vilka även de är ytterst nyttiga antioxidanter.

Välgörande bönor

När man tänker på choklad tenderar bilder av söt mjölkchoklad, med lager av krämig kola, krispiga nötter eller diverse fyllningar att uppenbara sig framför sinnets ögon, allt insvept i glansiga, prassliga förpackningar. Nu är det dock inte dessa frestande praliner vi ska ägna oss åt, och inte heller den varma choklad man framställer genom att hälla ljusbrunt pulver i mjölk. Faktum är att båda dessa typer inte har så mycket med choklad att göra överhuvudtaget.

Choklad tillverkas av kakaobönan, och kakao är den främsta ingrediensen i chokladen. Kort sagt kan man säga att ju mer kakao det finns i chokladen, desto bättre, och nyttigare är den. Ljus choklad, eller mjölkchoklad, innehåller bara små mängder kakao, men dess mer socker, fett och mjölkpulver.

Den mörka chokladen, som finns med en kakaomängd på upp mot 99 %, är inte lika söt, och innehåller en hel hög med nyttiga ämnen. Precis som kaffet och teet innehåller kakao koffein, samt teobromin, vilket även det är en stimulant, dock med svagare verkan än koffeinet. Teobromin vidgar dock luftrören och hjälper på så sätt till att syresätta kroppen.

Choklad innehåller även fenetylamin, ett ämne som kroppen använder för att bygga signalsubstanser som dopamin och adrenalin, ämnen som fungerar som kroppens egna droger och ger både en känsla av välbefinnande och energi. Kakao ökar också ämnet serotonin i kroppen, vilket ger ett ökat välbefinnande, en känsla av lugn, samt får oss att slappna av. Med alla dessa behagliga effekter är det ju nästan så att man undrar om choklad verkligen är lagligt.

Precis som te innehåller choklad stora mängder av de antioxiderande polyfenolerna som är oerhört nyttiga och kan hjälpa till att motverka mängder med sjukdomar. Choklad har visat sig vara särskilt effektivt mot hjärt- kärlsjukdomar, och detta främst beroende på de höga halterna av antioxidanten epicatechin.

Dock så bör man vara försiktig med mängden choklad man sätter i sig, oavsett om den är med hög kakaohalt eller inte. För mycket av det goda, som vi alla vet, är aldrig bra. mörk choklad innehåller en stor del fett, ofta omkring 30 %, och detta bör sättas i relation till de positiva effekter choklad har. Att äta en bit mörk choklad dagligen är ingen fara, utan ger en möjlighet att ta till sig allt det nyttiga som finns i det.

Ett bra sätt att tillgodogöra sig alla dessa undergörande ämnen, samtidigt som man bekämpar vinterns bitande kyla, är att dricka varm choklad. Fjärran från det sockriga pulver som brukar benämnas som detta, kan man enkelt göra en kopp varm choklad som är långt nyttigare och mycket godare. Det enda man behöver göra är att värma mjölk, helst av den lätta varianten för att undvika allt för mycket fett, och sedan smälta i ett par bitar mörk, härlig choklad. Det kan inte bli bättre.

Diskutera och tipsa varandra i vårt populära forum.

Inte medlem ännu? Bli medlem här.

Tyck gärna till på vår Facebooksida!

Powered by Labrador CMS