Familj

Olika typer av boenden

Är nuvarande bostad för liten, väntar ni tillökning eller är det så tråkigt att ni ska flytta isär. Anledningar till att flytta kan vara många och varje år sker över 1 miljon adressändringar. När man väl har bestämt sig för att flytta, så behöver man tänka på boendeform. Vi listar här de alternativ som finns.

Bostadsrätt

Du köper en andel i bostadsrättsföreningen och rätten att använda en viss bostad. En bostadsrätt är normalt en lägenhet, men kan även vara en villa, radhus eller kedjehus. Du har möjlighet att påverka mycket i din lägenhet, men normalt måste man söka tillstånd från föreningen för att göra större renoveringar i bostadsrätten.

Hus

Bor du i ett hus så får du göra i princip vad som helst med huset och marken, anpassa huset efter dina behov. Du står själv för skötsel och service av ditt hus. Vill du göra större ombyggnader, så måste du söka tillstånd från byggnadsnämnden i din kommun.

Hyresrätt

Hyresrätt är som det låter en bostad som du hyr. Du kan inte påverka ditt boende så mycket, däremot slipper du ta hand om service och underhåll, det är bara att ringa och be om hjälp från hyresvärden. En hyresvärd kan vara både privat eller ett kommunalt bostadsbolag.

Ägarlägenhet

Skillnaden mellan ägarlägenhet och bostadsrätt är att du direkt äger lägenheten. Du betalar en avgift och är medlem i en samfällighetsförening som förvaltar gemensamma anläggningar, som t.ex. trapphus, föråd etc. Samfällighetsföreningen tar även hand om reparationer och underhåll av bl.a. yttertak, fasad och trapphus.

Kooperativ hyresrätt

En ovanlig form där du betalar en insats och således köper rätten att använda lägenheten. När du flyttar så får du din insats tillbaka.

Slutsats

Vilken boendeform du väljer beror helt på hur du planerar framåt och hur din ekonomi ser ut. Är det något tillfälligt så är hyresrätt förmodligen bästa alternativet. Tänker du långsiktigt så är en bostadsrätt eller hus bra alternativ. Även om bostadsrätts- och huspriserna har stigit kraftigt i Sverige historiskt sett, så finns det ingen garanti att priserna fortsätter upp, i alla fall inte på kort sikt.

Powered by Labrador CMS