Barn

Personlig utveckling - Aggression Replacement Training

Personlig utveckling - Aggression Replacement Training

Barn gör inte som man säger – de gör som man gör. Den meningen har du säkert hört många gånger, och den stämmer så bra.

Du, som förälder, är barnets allra viktigaste förebild, och det är ett stort ansvar som vilar på våra axlar när vi sätter nya små liv till världen. Vi kan inte alltid vara Genomtänkta och Bäst, men vi kan vara så bra vi kan, och vi bör ha i huvudet att vi är förebilder.

Men hur vi än försöker, så hamnar vi ändå snett ibland i våra relationer där hemma. Vi ville så väl, men det gick inte ändå. Och när vi väl är inne på fel väg, kan det vara väldigt knepigt att ”köra ni på rätt väg” igen – både beroende på alla starka känslor som ingår i ”felkörningen” och på att vi faktiskt inte vet vad vi ska göra för att hamna rätt igen. Det är inte så lätt att vara trevlig och lugn, när tonåringen står framför en, med svartmålade ögon och skriker: ”Dra åt helvete jävla kärring/gubbe!!!”.

I ART, som betyder Aggression Replacement Training (svensk egen översättning: Aggressions Utbytes träning), tränar vi att byta ut ett dåligt beteende mot ett bra beteende och vi lär ungdomar hur beteendet påverkar omgivningen och vilka vinster det blir när man beter sig bättre. Även vuxna kan gå i ART-träning.

ART kommer ifrån Canada, där man tränade interner i fängelset till ett nytt beteende för att de bättre skulle klara sig utanför murarna. ART-träningen handlade från början mest om att upptäcka sin ilska och kunna stoppa den i tid, för att sedan bete sig annorlunda, men numera är det fler områden som ingår i ART-träningen: Social färdighetsträning, Ilskekontrollträning och Moralträning. Instruktören lägger upp ett program som passar just den gruppen, familjen eller personen.

Den första ART-gruppen jag och min kollega jobbade med var en grupp ”värstingkillar” (i 16-årsåldern), som hade drivit runt på stan, slagit ner folk, supit, hetsat varandra till olika dåliga beteenden osv och efter utredning inom Socialtjänsten fått ”insatsen ART-träning” beviljad från Socialsekreterare, och den finaste kommentaren vi fick när vi hade jobbat med killarna ett tag var: ”Men asså, det har blivit så svårt nu va, för när jag tänker att jag kanske vill slå ner nån, så börjar jag tänka på hur det skulle påverka honom och hans familj…och då går det liksom inte att göra det!”.

Metoden kan också passa någon som är inåtvänd, skär sig och har väldigt dålig självkänsla då man lär sig hur man beter sig för att få positiv feedback.

Powered by Labrador CMS