Planera barn

PMS - Plötsligt Monster Syndrom

PMS - Plötsligt Monster Syndrom

Arg, ledsen och tokirriterad. Allt på en gång några dagar före mens. Som tur är går det att må bättre om man planerar och är lite snäll mot sig själv.

Hör du till dem som plötsligt förvandlas till ett monster någonstans mellan ägglossning och mens? Från att ha varit glad, nöjd och tillfreds, blir du fet, ilsken och gråtfärdig över en natt?

Du är inte ensam. Omkring femtio procent av alla kvinnor i fertil ålder anger att de har PMS – premenstruellt syndrom. Mellan tre och fem procent har den mest grava formen, PMDD, med svåra depressiva symtom.

Men det finns också många kvinnor som är lyckligt lottade.

– Det är helt individuellt hur man upplever PMS. En del känner inte av det överhuvudtaget, säger Elisabeth Storch Drobin som är legitimerad barnmorska.

Får allmän olustkänsla

Premenstruellt syndrom beror på en ökad känslighet för det gulkroppshormon som bildas under andra halvan av menscykeln. De som är drabbade brukar ha störst besvär 3-10 dagar före mens.

– Det är vanligt att kroppen samlar på sig vätska och att man känner sig plufsig. Många får dålig sexlust, blir på dåligt humör och får en allmän olustkänsla i kroppen, säger Elisabeth Storch Drobin. Andra vanliga symtom är ömmande bröst, huvudvärk och att man blir orolig.

PMS är ingen sjukdom och kvinnor som har PMS är fullt friska, både psykiskt och fysiskt. Trots det kan de som har svåra symtom behöva läkemedelsbehandling, till exempel med vätskedrivande preparat eller antidepressiv medicin. Man kan också få god hjälp av naturmedel och naturläkemedel.

Boka in lugn och ro

Det finns självklart också andra möjligheter att påverka sitt humör. Att undvika stress och försöka skapa lugn och ro kan räcka långt. Vid PMS är man nämligen betydligt mindre flexibel och blir mer störd om det inte går enligt planerna.

En strategi är att tänka sig för vad man antecknar i kalendern inför PMS-perioden. Viktiga samtal med chefen är bättre att ta en annan vecka. Brukar man helst av allt vilja ligga ensam i soffan, glo på dokusåpa och äta choklad, kanske det är just det man ska boka in.

Vardagen måste förstås rulla ändå och barnen måste i säng varje kväll. Är man fler vuxna hemma kan man dela upp arbetet, så att man slipper hantera kinkiga barn just när man känner sig som en tryckkokare färdig att explodera. Är man ensam får man helt enkelt göra så gott man kan. Att få gå undan och vika tvätt till någon bra musik kan kännas som skön vila.

Endorfin och oxytocin hjälper

Ett effektivt och naturligt sätt att må bättre under PMS är att motionera. Då ökar den kroppsegna produktionen av endorfiner, som tillhör kroppens egna lyckomediciner. Efter en rejäl urladdning kan irritationen minska märkbart och livslusten spira.

Beröring är också bra, eftersom det ökar produktionen av hormonet oxytocin. Att kramas är mysigt även när man är ledsen och massage är alltid skönt. När det gäller sex tycker Elisabeth Storch Drobin att man ska göra det man känner för.

– Vill man inte så vill man inte, men det är långt ifrån alla som upplever en minskning av lusten och det finns inga nackdelar med att ha sex vid PMS. Sex ger ju en vällustkänsla för hela kroppen och får man orgasm sker en frisättning av oxytocin. Det är kroppens må bra- och lugn och ro-hormon, säger Elisabeth Storch Drobin.

Text: Eva Anell

Powered by Labrador CMS