Familj

Så väljer du rätt barnvagn

Det viktigaste du ska tänka på när du köper en barnvagn är vad du ska använda den till. Har du ett nyfött barn och är på jakt efter en liggvagn så gäller andra kriterier än om du behöver en sulky till din tvååring.

Oavsett vad det är för typ av barnvagn du är ute efter så finns det ett antal saker du bör ta i beaktning och fundera över innan du bestämmer sig. Kom en bra bit på vägen genom att gå igenom vår checklista. Om du väljer att köpa en begagnad barnvagn är det andra aspekter du bör ta hänsyn till.

Provkör barnvagnen

Alla vagnar ser bra ut på bild, men det är inte förrän du lägger händerna på handtaget och drar den ett par varv runt affären, eller ännu hellre kvarteret, som du får en känsla för vagnen, dess vikt och manöverduglighet. Testa hur det är att lägga i och lyfta ur barnet ur vagnen, om den känns hög eller låg, om du behöver böja dig för mycket eller om det är saker i vägen. Testa vagnen så mycket som möjligt, gunga och skaka den, lyft och vrid. Jämför olika modeller, konstruktioner och tillverkare. Det är svårt att vet vad man vill ha förrän man provat. Är det självklart att du ska välja en liggvagn till ditt nyfödda barn eller är det kanske mer ekonomisk mer en kombivagn? Kom ihåg att fråga om allt du undrar över i butik, dem är där för dig och att köpa barnvagn är inget man gör många gånger i livet.

Läs på om barnvagnar innan du köper

Det är bra att ta reda på så mycket man kan om olika modeller, vad är skillnaden mellan en kombivagn och en duovagn? De flesta barnvagnstillverkare har bruksanvisningar och produktkataloger att ladda ner på sina hemsidor som kan ge dig inblick i hur barnvagnen fungerar och hur den är konstruerad. Dra nytta av officiella källor som Konsumentverket och fråga andra som har barn om deras erfarenheter.

Tänk på att årstiden har betydelse

När man köper barnvagnen spelar faktiskt inte så stor roll. Det enda du behöver tänka på är att barn födda på hösten som regel behöver lite mer utrymme i sina liggvagnar på grund av stora, varma åkpåsar som behövs när det är kallt och blåsigt. Vissa planerar införskaffandet så fort de fått reda på att de är med barn, andra väntar tills det nästan är dags att föda. Det beror helt enkelt för vad man är för person. Ett råd är dock att inte vänta för länge. Man bör ge sig tid att undersöka vad som finns på marknaden innan man bestämmer sig, och väntar man tills man verkligen är i desperat behov av en vagn så kanske man köper något som inte riktigt överensstämmer med ens behov. Och tänk på att de flesta affärer behöver 6-12 veckor på sig att beställa hem barnvagnen i rätt utförande eftersom de sällan har barnvagnar på lager.

Olika barnvagnar för stad och landet

Var och hur du tänker använda barnvagnen spelar också in när du ska bestämma vilken vagntyp du ska skaffa. Bor du inne i en storstad och planerar att använda vagnen på bussar, tåg och tunnelbanor är en mindre, smidigare vagn något att fundera över. Det finns chassin med svängbara hjul, eller trehjulingar, som är gjorda specifikt för att vara lätthanterliga i stadssituationer. Bor du på landet, där vägunderlaget kan vara tuffare, eller planerar du att röra dig ute i skog och terräng mycket kan en stabilare vagn med större, grövre hjul som inte är svängbara vara mer praktiskt. Med kalla, blöta vintrar och mycket snö eller vattenpölar går det mycket lättare att ta sig fram om man har rejäla hjul på vagnen. Nackdelen är såklart att dessa vagnar tar större plats, och inte är lika lätta att manövrera runt inomhus. Använder man barnvagnen när man gör sina dagliga ärenden kan det vara bra om den har en stor och stadig korg under sitt- eller liggdelen. Det underlättar enormt om du är ensam och handlar då det är svårt att styra både en kundvagn och en barnvagn.

Barnvagnsklädsel och materialval

Det är viktigt att tyget på barnvagnen är tvättbart. Barn har en tendens att spilla, kräkas och kasta runt saker som gärna lämnar fläckar efter sig, och efter ett tag kan även den finaste barnvagn se aningen sliten ut. Det underlättar om klädseln är avtagbar i många mindre delar som är lätta att ta av och på, då dessa är lättare att tvätta. Kom ihåg att impregnera tyget igen efter att det har tvättats. Att tyget är vindtätt och lätt att torka av är också viktigt. De vanligaste materialen som barnvagnsklädslar är tillverkade av är nylon och konstläder. Nylon har fördelen att det andas bättre varma dagar när vagnen står ute i solen, men konstläder är långt mycket lättare att hålla rent med bara en fuktig trasa. Det som främst avgör vad man väljer för material är ens egen smak. Det finns en oerhörd mängd färger och mönster att välja mellan, och garanterat något för alla.

Vagnens konstruktion

Barnvagnen ska vara stabil och lättkörd, det är ett måste, oavsett om det är en sittvagn eller en syskonvagn man är ute efter. Den ska tåla att fällas ihop och vecklas ut ett otal gånger under den tid man har den, och är det komplicerat eller kräver för många moment så kanske man ska se sig om efter en annan barnvagn. Det måste även finnas en spärr som hindrar att barnvagnen kan fälla ihop sig ofrivilligt.

Om barnvagnen har en separat sitt- eller liggdel ska det krävas åtminstone två spärrar för att ta loss den, allt för att förhindra att den lossnar av misstag. Den ska även låsas automatiskt till chassit när man sätter dit den, annars är det lätt hänt att man glömmer det i stressade situationer. Bromsen ska vara lätt att koppla på, men inte så lätt att koppla av så att det händer av misstag. Se till så att den låser minst två hjul och att den gör det snabbt och säkert. Hjulen ska kunna tas av och sättas på snabbt och enkelt, och ska inte kunna lossna. Du ska känna att de sitter fast, och de ska ha en låsanordning som håller för att de körs emot saker.

Om det är mer än en person som ska köra vagnen, se till så att draghandtaget är ställ- och låsbart för personer av olika längd. Ofta krävs olika inställningar för olika människor, och det är lätt att man får ont i ryggen av att gå böjd över ett för lågt handtag. Vagnen måste vara lätt att göra ren. Kör man i snö, slask eller lera kommer vagnen att se ut därefter, och smuts letar sig gärna in på svårtillgängliga ställen. Se till så att vagnen är ren och torr, så håller den längre. Smörj och använd rostskyddsmedel på utsatta delar, och se till att sitt- eller liggdelen luftas så att inget mögel bildas. Tänk på att lackerade chassin är ömtåligare än de som är tillverkade av förkromat stål eller aluminium.

Tips

Diskutera och tipsa varandra i vårt forum!

Powered by Labrador CMS