Barn

Barn som satt i halsen vad gör man

Så agerar du om barnet sätter i halsen

Godis, nötter, frukt, choklad… julen består till stor del av godsaker i överflöd! Normalt sett kanske vi inte har skålar ståendes framme med knäck, russin och mandlar vilket gör att man som förälder inte har samma koll på vad barnen får i sig, och framför allt när de får i sig det. Att äta små bitar av något samtidigt som man springer och leker leder lätt till att barnen sätter i halsen, vilket kan gå riktigt illa.

Många föräldrar är rädda för att sina barn ska sätta i halsen – speciellt mindre barn som inte kan uppmärksamma föräldrarna på att de behöver hjälp. Akutsköterskan Camilla Thurell menar att uppsikt är det allra viktigaste, snarare än att förbjuda vissa livsmedel. Alla barn är individuella, och vissa klarar av att tugga bättre än andra i tidig ålder.

Fem ryggdunk, fem buktryck

Om olyckan skulle vara framme är det viktigt att agera snabbt. Sätter ett barn över 1 år i halsen och börjar hosta, uppmana dem att fortsätta hosta. Om de inte orkar ta i och hosta ordentligt, måste man agera. Böj då barnet framåt, och dunka det fem gånger hårt mellan skulderbladen. Förhoppningsvis vis flyger biten ut ur barnet redan efter två dunkar, men om inget händer, gör då fem buktryck. Knyt näven strax ovanför naveln mot den mjuka magen, håll andra handen runt och luta barnet framåt; barnet ska ”hänga” i dina armar. Tryck sedan inåt och uppåt fem gånger. Titta i barnets mun om något har kommit upp, och plocka i sådant fall bort det. Upprepa denna process i tre vändor tills det kommer upp. Skulle det inte ske ändå, så är det dags att ringa ambulans och/eller börja utföra hjärt- och lungräddning på barnet.

För barn under 1 år, lägg det framåt över armen och låt ansiktet vila i din hand. Gör fem ryggdunk, har inget kommit upp i din hand så vänd på barnet och tryck fem gånger på bröstbenet, och titta sen i munnen igen. Upprepa även detta tre vändor tills barnet har fått upp biten, annars är det dags att larma och/eller börja utföra hjärt- och lungräddning.

LÄS ÄVEN: Har ditt barn fått höftsnuva?

Gå en kurs

I en akut situation är det muskelminnet som agerar, då hjärnan ofta blir ockuperad med annat. Därför uppmanas föräldrar att gå en kurs i hjärt- och lungräddning för att kunna agera snabbt och vant om situationen skulle uppstå då barnet behöver akut hjälp.

Tänk alltså framförallt på att ha uppsikt och sitt med barnet när det äter, så kommer förmodligen inget att hända.

Förhoppningsvis behöver man aldrig ta till dessa åtgärder, men det kan vara livsavgörande att kunna!

LÄS ÄVEN: "Jävlar anamma" är vitkigt vid barns inlärning

Powered by Labrador CMS