Familj

Fästingbett getingstick myggbett barn sommarplåga

Så undviker ni sommarplågorna

Sommaren är enligt många den härligaste tiden på året; solen skiner och alla är glada. Så även insekterna…

Barn som leker i skog och natur blir extra utsatta för potentiella insektsbett. Men! För den skull ska de ju inte sitta inne. Med rätt barnförsäkring kan de tryggt leka i solskenet. Här kommer lite tips hur ni ska tänka om en liten inkräktare har varit framme:

Geting/bistick:

Att bli stucken gör oftast inte ont en längre period och är ofarligt om det inte orsakar en allergisk reaktion. Det är vanligt att känna en pulserande smärta, och området svullnar upp och blir rött. Det svider och kliar även. Barn är oftast känsligare mot stick än vuxna.

Efter ett bistick kan gadden sitta kvar i huden, och det är bra att försöka ta bort den då den kan fortsätta att göra in gift även om biet är borta.

Att få en allergisk reaktion är ovanligt, men förekommer. Illamående, kallsvettningar, yrsel och blir blek är tecken på en allergisk reaktion. Även kraftig svullnad, nässelutslag, hjärtklappning, hosta och andningssvårigheter är symptom som kan uppstå. Om ni vet med er att personen som blivit stucken är allergisk, sök vård direkt.

Fästingbett

Ett fästingbett orsakar klåda och rödhet kring bettstället under en kort period. Fästingen ska tas bort så snart den upptäcks.

Fästingar kan bära på smittorna TBE och borrelia, men det är ovanligt att bli smittad. Det går att vaccinera sig mot TBE, och borrelia behandlas med antibiotika.

Så undviker ni fästingbett:

  • Använd långärmat och långbyxor, om ni vistas i exempelvis högt gräs.
  • Fästingar söker sig mer till ljusa kläder, varför det kan vara bra att klä sig mörkt.
  • Ta en ordentlig koll när barnen kommer in från utomhusleken. Det kan även vara så att fästingen inte har hunnit bita sig fast utan vandrar runt på kroppen.

Så gör ni vid fästingbett:

  • Ta bort djuret med en pincett eller fästingborttagare (finns på apotek)
  • Se till att ni får med hela fästingen från huden, så att inte någon del sitter kvar
  • Tvätta stället där fästingen suttit.
  • En rodnad/lite inflammation brukar uppstå efter fästingbettet, och sitter i några dagar. Detta är ingen farligt utan bara en rodnad och kläda.

Om rodnaden däremot skulle uppkomma efter en vecka eller mer, och blir större än fem centimeter i diameter ska ni söka vård. Får personen dessutom en tid efter bettet feber, huvudvärk, illamående, trötthet, muskelvärk eller ansiktsförlamning ska ni genast söka vård.

Powered by Labrador CMS