Familj

Skippa besticken

Barn har faktiskt rätt! Maten smakar bättre utan bestick. Här kommer recept på fingervänlig och bestickfri mat – gott och uppskattat av barn både och vuxna!

Melonsushi

Ta den melon som familjen gillar bäst. Skär upp den i stora tärningar. Skär tunna skivor gurkor – på längden – med en potatisskalare eller osthyvel. Linda melonskivorna med de tunna gurklängderna och sätt ihop med en tandpetare! Passar utmärkt med dipp på naturell yoghurt, lite apelsinjuice-koncentrat och hackad koriander.

Triangelfisk

Skär fiskfilé i trianglar, som torsk eller liknande. Häll några matskedar mjölk i en skål och doppa fisken. Blanda sedan ihop ströbröd och kryddor (tips: torr salladsdressingsmix) och doppa filéerna. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper, strö över lite olja och baka i ugnen på cirka 230 grader i 8-10 minuter.

Fylld hjärtsallad

Finhacka kokt eller färdiggrillad kyckling, riv morötter och blanda med citronsaft, torkad oregano och salt och peppar. Tillsätt ett par matskedar grekisk eller turkisk yoghurt och blanda i färsk basilika. Separera hjärtsalladsbladen (eller mitten av vilket salladshuvud som helst) och lägg på nån matsked eller två kycklingröra.

Ostbruschetta

Skär 1-2 cm tjocka brödskivor av valfri limpa. Placera skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ha brödskivorna i ugnen på 230 grader i 6-8 minuter, precis tills att de blir lagom rostade. Under tiden brödet är i ugnen – hacka tomater som du kärnat ur (tips: dela tomat på hälften och kärna ut med en matsked), lägg i en skål och ha på olivolja, färsk basilika, salt och peppar. Blanda och lägg på brödskivorna. Strö över riven mozzarella och baka i ugnen i ytterligare 2 minuter tills att osten har smält.

Sötpotatisvåfflor

Skär sötpotatis i ½-centimeterstjocka skivor med en räfflad kniv. Lägg över potatisen i en mikrotålig skål och täck med smörpapper. Mikra på hög värme i cirka två och en halv minut. Placera potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla på olivolja. Salta och peppra potatisskivorna och ha i ugnen på 230 graders värme i cirka 15 minuters tills att potatisen blir mjuk på insidan, och gyllenbrun på utsidan.

Dela recept och tipsa om lättlagade rätter på forumet!

*Bilder och recept från parents.com

Powered by Labrador CMS