Familj

Skydda ditt barn mot mobbning

En före detta "hackkyckling" delar med sig av sina erfarenheter och tipsar hur du som förälder kan skydda ditt barn mot mobbning.

Malin Engelbrektsson är journalist och författare till boken Att vara en hackkyckling. I denna bok berättar hon om sina erfarenheter som hackkyckling, något som började redan under dagis.

I ett pressmeddelande säger hon att syftet med boken är att tipsa föräldrar till både små och stora barn.

– Det är sjukt viktigt att de får en insikt i hur man kan förebygga mobbning i unga åldrar, och vad man kan göra när saker gått för långt, när varken dagis eller skola fått ett stopp.

Några av Malins tips till föräldrar är:

  1. Var uppmärksam. Har du ett litet eller stort barn? Det spelar ingen roll, för du måste vara som en hök och ha full koll på hur barnet har det på dagis eller i skolan. Grupperingar och utanförskap är minst lika vanligt i de yngre åldrarna som det är i de äldre.

  1. Skaffa dig perspektiv. Stäm av med läraren/pedagogen hur det går för ditt barn, analysera sedan hur ditt barn är. Har det plötsligt humörsvängningar titt som tätt, gråter det mer än vanligt eller håller det allting inom sig? Hur välkomnas barnet av andra barn när du lämnar det på dagis eller i skolan?

  1. Prata. Oavsett vilken ålder ditt barn har är kommunikation alltid viktig. Mindre barn med mindre talförmåga bör man ha under uppsikt, speciellt på deras humör eller hur de agerar i vissa situationer, medan lite äldre barn behövs pratas med. Det är inte allvarliga snack vi pratar om här, nej, snarare en lätt konversation där målet är att få full tillit.

Har du erfarenhet av mobbning? Diskutera då på Forumet här.

Boken Att vara en hackkyckling ges ut av Vista förlag.

Powered by Labrador CMS