Familj

Zalve småsår

Småsårsakuten

Våren och sommaren är efterlängtade årstider då de flesta tillbringar så mycket tid som möjligt ute i det fria. Med små barn med ordentligt med spring i benen är det nästintill omöjligt att undvika små sår så som exempelvis skrubbsår, rivsår eller skrapsår – Det handlar inte om olyckan är framme, utan när. Småsår i alla former kräver god hygien och omvårdnad för att man skall undvika infektion och för att de ska läka fint.

När olyckan är framme finns det några saker man skall tänka på för att ta hand om sår för att vara säker på att de inte blir infekterade och tar onödigt lång tid att läka – Nedan kan du läsa hur man kan göra för att få bästa tänkbara resultat, enkelt som ett-tu-tre!

1. Rengör såret noggrant

Även små sår behöver omsorg. Skrubbsår är i regel inte speciellt djupa men innehåller ofta smutspartiklar som kan orsaka en infektion om man inte rengör såret ordentligt. Skärsår är ofta renare men kräver också rengöring då de är djupare och risken för infektion är större. Använd tvål och vatten vid rengöring av små sår tillsammans med en tvättlapp. Vid skrubbsår skall man vara noga med att avlägsna alla partiklar och det kräver ofta att man går över såret flera gånger med nya tvättlappar. Ta hjälp av en pincett om det finns partiklar som är svåra att få loss med tvättlappar. Om såret sitter på ett lämpligt ställe kan man även prova att bada såret i ljummet vatten. Glöm inte att vårdgivarens handhygien även är viktig för att minska risken att man överför bakterier till det öppna såret. Ibland kan det vara svårt att få ett upprört barn att sitta still under sårvården. Försök att distrahera barnet med en bok eller favoritleksaken. Om det finns en annan vuxen i närheten kan denna hjälpa till att lugna och hålla ett stadigt grepp vid behandlingen.

Powered by Labrador CMS