Familj

Spara pengar till barnen - hur du går tillväga

Visste du att nästan åtta av tio föräldrar har någon form av sparande till sina barn? Med ett sparande till barnen kan man ge sitt sitt barn extra bra förutsättningar när vuxenlivet väl tar sin början och barnet ska flytta hemifrån eller ta körkort till exempel. För att påbörja ett sparande till barnen finns det lite saker du bör tänka på, läs vad här!

Hur ska du spara?

De flesta föräldrar väljer att månadsspara i fonder. Det är en bra sparform som ger möjlighet till högre avkastning än att enbart spara på bankkonto och du behöver inte själv ha stor kunskap. Numera kan du även välja att spara i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) som har en förmånlig beskattning. Så här säger Elisabeth Hedmark som är privatekonom på Länsförsäkringar:

Då är det också enkelt att föra över en slant via autogiro när lönen kommer varje månad.

Det kan vara bra att se över sparandet kanske en gång per år, till exempel när du deklarerar.

Hur mycket bör du spara?

Ett litet sparande är alltid bättre än ingentig alls, men exakt hur mycket man ska spara går inte att säga. Det beror på flera faktorer som exempelvis hur familjens ekonomi ser ut och hur många barn man har. Elisabeth fortsätter:

Även en liten slant gör väldigt stor skillnad. Tiden jobbar för dig när du sparar på lång sikt. Lyckas du få en procent mer i genomsnittlig avkastning under spartiden så betyder det många tusenlappar i slutet när du sparar långsiktigt.

Väljer man en fond där Länsförsäkringar infört lägre avgift kan man spara 8 700 kronor på om man sparar 1 000 kronor i 15 års tid.

Räkneexempel: Det här är endast ett exempel på hur det kan komma att se ut i framtiden. I exemplen har vi räknat på hur mycket du tjänar på att avgiften har sänkts i fonden Länsförsäkringar Global Aktiv från 1,55 procent till 1,20 procent. Vi har utgått från en årlig avkastning på 5 procent och inte räknat med skatt eller inflation.

Vad är ISK och varför är det bra?

ISK står för investeringssparkonto och det är en samlingsplats för olika typer av sparanden, som till exempel fonder, aktier och andra typer av värdepapper. I ett ISK kan du spara långsiktigt och flexibelt och du kan köpa, sälja och byta när som helst utan att det påverkar din deklaration. Därför kan du månadsspara, sätta in engångsbelopp eller när som helst ta ut dina pengar. Läs mer om ISK på Länsförsäkringars hemsida!

I samarbete med Länsförsäkringar

Powered by Labrador CMS