Familj

Surfa mer

Internetanvändningen går allt ner i åldrarna och en ny studie visar att majoriteten av småbarn har tillgång till en surfplatta.

Den mest påtagliga ökningen av internetanvändandet är hos barn i åldrarna 0-4 år, enligt Statens medieråd, som undersökt ungas medievanor. Jämfört med för några år sen har användandet inte bara ökat men också krupit ner till de allra minsta.

Undersökningen visar också att över 50 procent av barn i 2-8 år har antingen en egen, eller i alla fall tillgång till, en surfplatta i hemmet. Teknikutvecklingen ligger till stor del bakom det och bland forskare och föräldrar råder det skilda åsikter om vad detta innebär för barnen. Motståndarna menar att surfplattorna och telefonerna tar över den mänskliga kontakten, medan andra inte ser den ökade användningen som ett problem utan en del av utvecklingen som är harmlöst för barnen.

Att titta på film eller tv dominerar barnens användande av smarta telefoner och surfplattor. Och till största del tar de del av videos på Youtube, Barnkanalen/Bolibompa eller SVT Play. För barn i åldrarna 2-4 år är det dagliga läsandet och tv-tittandet störst. Så det behöver inte alltid handla om att spela spel eller titta på film.

Sedan 2005 har undersökningen gjorts vartannat år genom att fråga både barn och föräldrar om medievanorna. De som för några år sen ansågs använda internet på en hög nivå, tillhör numera genomsnittet.

Har internetanvändningen gått för långt? Elle rär det bra att barnen lär sig använda surfplattor och mobiler? Dela med dig av din åsikt och diskutera på forumet!

Powered by Labrador CMS