Familj

Medicin barn läkemedel

Svårt att få i barnen medicin? Här kommer knepen!

Behöver du tips för att få i ditt barn medicin? Det finns en del sätt man kan pröva som kan underlätta, för just att få i barnet läkemedel på rätt sätt kan ibland vara riktigt, riktigt svårt.

Innan man ska använda läkemedlet är det viktigt att läsa anvisningarna noga. De flesta mediciner är personliga, vilket innebär att även om de är receptfria är det ofta olika doser för olika kroppsvikter. För att den ska ge rätt effekt är det också viktigt att den används och tas på rätt sätt. Detta kan för många föräldrar vara en mycket jobbig och stressande del av vardagen då barn inte alltid vill ta den. Här kommer lite tips och tricks som kan underlätta!

Tvinga inte barnet. Försök inte öppna barnets mun själv. Detta kan bara göra att det blir jobbigare för barnet och att det inte kommer gå alls nästa gång. Däremot, om det handlar om ett akut läge så rådgör med vårdpersonal om hur du ska göra om barnet vägrar!

Prata med barnet. Förbered barnet på att den ska få medicin, och varför den ska få det. Det är viktigt för alla att få känna sig delaktiga, och speciellt för den som ska ta medicinen. Barn som är tillräckligt gamla för att förstå behöver få veta varför den tas.

Var bestämd. Som vuxen är det viktigt att helt enkelt bestämma att medicineringen inte är förhandlingsbar. Börjar du tveka kommer barnet förmodligen känna sig mer osäkert själv.

Ljug inte.Den smakar jättegott”, är det många som säger till medicin som de själva vet egentligen inte alls smakar hallon. Var ärlig istället. Annars kommer barnet förmodligen inte lita på dig nästa gång, och då kanske det till och med är en medicin som smakar gott! Det du istället kan göra är att snabbt försöka rädda den bittra eftersmaken med något gott som du kan ge barnet direkt efteråt.

Mosa eller krossa. Vissa mediciner går bra att mosa eller krossa. Då kan du blanda ut den i något gott så blir det lättare.

Doseringsspruta. Pröva att låta barnet ligga ner och föra in lite i taget i en doseringsspruta. Försök föra in den åt sidan mot kinden och varva med annan dryck så blir det lättare.

Använd kapslar! På Apoteket finns små kapslar som smakar gott. I dessa kapslar kan man förvara medicinen om den är i tablettform. Fördelen är inte bara att det smakar godare – kapslarna är även lättare att få ner än vanliga tabletter.

Låt barnet prova själv. Beroende på vad det är för medicin kan man prova att låta barnet ta medicinen själv. I vissa fall har det hjälpt många familjer!

Lycka till med medicineringen!

Powered by Labrador CMS