Familj

Svensk massage

Även om det i Sverige ofta inte refereras till det under namnet svensk massage, så är detta den form av massage som är vanligast förekommande i hela västvärlden. Den svenska massagen har sitt ursprung i Per-Henrik Lings sjukgymnastik som han utvecklade i början av 1800-talet. Hans mål var att skapa en massage som efterliknade den svenska gymnastikens rörelser, och ansåg att det inte bara hjälpte muskler och leder, utan även inre organ som lungor, tarmar och hjärta.

En klassisk svensk massage innebär att massören arbetar med hud och muskler, både på ytan och på djupet. Man använder sig av fyra olika tekniker för att uppnå detta.

Den första, effleurage, innebär att man stryker med händerna över hud och muskler, detta för att värma upp dem.

Den andra är petrissage, vilket betyder att man knådar specifika muskler eller muskelgrupper för en djupgående effekt.

Den tredje tekniken är friktioner, vilket innebär att massören gör cirkelrörelser över musklerna, både ytliga och djupgående.

Den fjärde och sista tekniken man använder är taptoment, då man bultar eller hackar med händerna på specifika muskler. Denna något brutala teknik används dock främst inom idrotten.

Under massagen ligger mottagaren utsträckt på en speciell brits, antingen på rygg eller på mage, beroende på vilka muskler man arbetar med. Ofta täcker man de delar av kroppen som för stunden inte masseras med en handduk. Vanligtvis börjar massören med att gå igenom muskelgrupperna i ryggen och nacken, för att sedan fortsätta med sätesmusklerna och baksidan av benen. Efter detta vänder man på sig, och ben och fötter behandlas. Sedan går man över bröst och armar för att avsluta med nacke och huvud.

Detta är dock bara standardbehandlingen, och anpassas alltid efter mottagarens specifika önskemål. Har man krämpor eller skador man vill ska få specifik behandling så anpassas massagen efter detta. Hur hårt eller mjukt massagen utförs rättas också alltid efter mottagarens önskemål.

En svensk massage syftar främst till att tänja och mjuka upp muskler, samtidigt som man påverkar deras elasticitet, spänning och rörelseförmåga. Genom behandlingen så ökar man dessutom blodcirkulationen, stärker immunförsvaret och sänker kroppens nivåer av stresshormoner.

Powered by Labrador CMS