Familj

Thaimassage

På samma sätt som man inom zonterapin använder sig av de linjer av korresponderande punkter som löper genom kroppen, så använder man sig inom den traditionella Thailändska massagen liknande flöden i kroppen. Thaimassage, eller nuat phaen thai som det också kallas, är en form av massage som blandar djupverkande muskelmassage och stretching. Tekniken har sina rötter i Indien där den hämtar sitt ursprung från ayurveda och yoga.

I princip alla licensierade utövare av thaimassage kan spåra sina metoder till Chiangmai i norra Thailand, dit traditionen fördes från Indien av en viss Shivago Komparai för 2500 år sedan. Den främsta skolan, och den som i princip varit ansvarig för att sprida thaimassagen till västvärlden under 80- och 90-talet är ”The Old Medicine School” som tränat en stor mängd elever från väst.

Det finns dock regionala skillnader i utövandet. Dessa skiljer sig dock främst åt i vilken fokus som läggs på stretching och vilken som läggs på akupressur.

Under en thaimassagebehandling ligger mottagaren på en matta på golvet, klädd i tunna, löst sittande kläder. Det är en ”torr” massage, det vill säga en behandling utan olja eller andra krämer eller salvor. Utövaren lutar sig mot mottagarens kropp och går över i princip hela kroppen med ett fast och jämnt tryck. I vissa positioner använder man fötterna för att applicera trycket, i andra händerna. I vissa fall använder sig massören även av knän och armbågar. Thaimassagen har unika stretchmoment som skiljer den från andra typer av massage. Dessa innebär att mottagaren förblir passiv, alltså låter utövaren böja och stretcha leder och muskler. Detta har lett till att thaimassage ofta betraktas som en enklare form av yoga, då man själv inte behöver anstränga sig.

Tanken bakom metoden är att man arbetar med de linjer av energi som sträcker sig genom och binder ihop de olika delarna av kroppen med varandra. Genom att massera, trycka och stretcha kroppen öppnar man ett energiflöde som sätter kroppens olika delar i balans med varandra. Genom denna exakta och metodiska process lösgörs de blockeringar som orsakar smärta och värk.

Precis som inom zonterapin anser man inom thaimassagen att problem eller smärta i en viss del av kroppen kan ha sitt ursprung i en helt annan del, och man behandlar därför kroppen som en helhet.

Powered by Labrador CMS