Bebis

Tips vid matdebuten

Ett riktigt hungrigt barn har inte alltid tålamod att äta själv. Då behövs hjälp, men sedan äter de allra flesta gärna på egen hand.

Ofta måste vi plocka bort alla saker som är små så att barnen inte får för sig att smaka på dem och sätter dem i halsen. Men med maten är det annorlunda. Här får barnen en chans att öva upp sin finmotorik – det bästa av allt är att de får belöning i form av mat i munnen.

Se till att laga sådan mat som de verkligen kan äta själva exempelvis ärtor och majs, under den här perioden. Mat som inte naturligt är så finurligt utformad anpassar du genom att hacka och skära i bitar som går att plocka mellan pekfingret och tummen. Skär potatis eller skinka i 1⁄2 cm stora bitar. Det har kommit pasta som till formatet är anpassad speciellt för barn. Överkoka maten lite så den inte blir för hård. Vissa barn sätter i halsen från de att de föds till upp mot treårsåldern. Du känner ditt barn bäst och vet när det är moget för mat i bitar.

Mindre geggigt

Tuggar barnet ordentligt behöver du inte ha så mycket sås på maten, vilket minskar kladdet när de ska äta själva. Att låta barnen äta själva upplevs av många som jobbigt. Plötsligt har gröten och moset seglat iväg över hela hemmet och det är geggigt precis överallt. Det kanske inte är så kul att behöva skura sitt nyinlagda trägolv vareviga dag. Men det går över.

Det hela kan underlättas genom att du gör så här: Lägg ett genomskinligt skrivbordsunderlägg på bordet där barnet sitter. Sätt fast det med bordsduksklämmor. Gör likadant under stolen, så spar du på både bord och golv. Sitt med barnet och ät, och visa hur det ska gå till. Barnen vill inget hellre än att bli som sina förebilder, det vill säga som sina föräldrar och syskon, men de behöver öva sin finmotorik.

Krångel med maten

De allra flesta barn gillar att äta. Det är spännande med nya smaker och nya konsistenser. Men det finns barn som inte verkar tycka om mat. Fast de brukar ändå gilla något. Har du en riktig liten matvägrare som bara gillar morot – introducera all ny mat i sällskap av morötter. Om du kokar en gryta, se till att putta i morot. Bjuder du på pastasallad – ha i morot.

Periodare

Alla barn äter sämre i perioder – de brukar till exempel alltid äta mindre om de håller på att lära sig något nytt, som att stå, gå eller krypa. Sjuka barn har också av naturliga skäl sämre aptit. Så bli inte orolig – barnet tar bara en matpaus. Den här matpausen är inte rätt period att introducera nya maträtter och smaker, kör istället med gamla favoriter. Tänk också på att mat och tjat inte hör ihop. Påminn varandra om att aldrig tjata vid bordet. Det förstör hela matstunden.

Några enkla tips

Laga gärna en extra portion så att du kan äta tillsammans med ditt barn. De gör ju aldrig som vi säger utan som vi gör! Små barn tar gärna efter större barn, därför kan det vara smart att placera ett äldre syskon bredvid när det är dags att äta.

Duka gärna fint och gör det trevligt kring matbordet. Tänd ett ljus och dämpa belysningen, gör det mysigt kring er matstund. Gör maten till en höjdpunkt!

Text: Liberojournalen 03/2006

Powered by Labrador CMS