Familj

Mobiltelefon barn

Vad gör ditt barn på nätet?

Vet du vad ditt barn gör på nätet? Internetanvändningen bland unga ökar kraftigt, och den vanligaste aktiviteten på internet är sociala medier.

Men hur bra koll har du som förälder egentligen på vilka sociala medier ditt barn använder, och framförallt – hur de använder dem?

En undersökning som statens medieråd gjort, visar att debutåldern för internetanvändning sjunkit förvånansvärt mycket under åren. År 2005 var debutåldern nio år. 2014 låg den siffran på fyra år. Internetanvändning som sker ökar alltså även bland väldigt små barn, och bland barn som är mellan 13-16 ligger den redan på 100 procent. Till ”högkonsument” räknas en person som använder en medieform tre timmar eller mer per dag. Idag, 2016, är det alltså vanligare med en 16-åring som är högkonsument än någon som inte är det.

Det som framförallt gjort sociala medier så populärt är att kunna leva lite av sitt liv på internet. För många barn blir livet på internet nästan en del av verkligheten. Och i takt med detta ökar även mobbningen och det näthat som det senaste åren pratats mer och mer om. Som förälder är det väldigt viktigt att våga prata med sina barn om risker och även om vad de gör på nätet, vilka de pratar med och vilka appar de använder. Det som är bra att veta är att mobbning på nätet både kan visa sig verbalt och psykiskt. Det vanligaste är kränkande kommentarer via sociala medier eller på sms. Det kan även vara att man utesluter en person i t.ex. en gruppchatt eller något liknande. En annan sak många glömmer bort är spridningseffekten på nätet. En liten kommentar kan spridas långt utanför den närmaste kretsen, och därför kan konsekvenserna bli mycket större än man tänkt från början. Och mycket av det som finns på nätet finns tyvärr kvar om någon annan sparar det.

Men hur mycket ska man som förälder egentligen lägga sig i utan att gå över gränsen för barnets integritet? Detta är en väldigt svår fråga, men har du som förälder bestämt dig för att du vill ha full koll kan du göra följande:

- Ha tillgång till alla lösenord och användarnamn på de sociala medier som barnet använder.

- Se till att barnet alltid frågar om att få följa/bli vän med en person på Instagram, Facebook etc.

- Då och då titta igenom telefonen och läsa sms etc för att se att barnet inte döljer något som du som förälder bör veta om.

Det råder dock delade meningar kring detta. Samtidigt som man vill lita på barnen vet man med sig att man kanske inte kan lita på andra på internet. Så att hålla koll men samtidigt låta barnet få ha ett privatliv är en balansgång.

Och den kanske viktigaste frågan av de alla:

- Vilka sociala medier behöver egentligen ett barn i en viss ålder? När är det lämpligt att få ha Instagram? När ska man få skaffa Facebook?

(Källa: Sveriges Radio, Statens medieråd)

Powered by Labrador CMS