Familj

Martin Cervall att leda barn med dialog och öppenhet bok föräldraskap

Vad vill du och dina barn egentligen med julen och andra högtider?

Det är snart jul igen och med den kommer möjligheten till vila och samvaro med nära och kära. Samtidigt är det en tid fylld av förväntningar, vilka ibland övergår i besvikelse, irritation och rentav konflikt. Här är sjunde delen i artikelserien om föräldraskapet som utgår från Martin Cervalls bok Att leda barn med dialog och öppenhet (Roos & Tegner).

Ett vanligt sätt att hantera spruckna förväntningar är att lägga över skulden på de andra familjemedlemmarna. ”Hur kan ni bara sitta där och prata istället för att hjälpa till med julbaket? Är det verkligen bara mitt ansvar?” ”Varför sitter ni bara där med mobilerna, istället för att vara med och göra det mysigt?”, ”Hur kan du komma hem först på julafton. Bryr du dig inte om oss andra alls?”.

I bästa fall blir resultatet gapande holkar – de andra begriper överhuvudtaget inte var anfallet kom ifrån. I värre fall blir det inledningen till den allt annat än roliga sällskapsleken ”Kast med liten anklagelse”, vilken ofta slutar med att de stora kanonerna kommer fram.

"Fundera på vad det är som händer inom dig – vad är det du känner och vad handlar det om?"

Det finns bättre sätt att hantera spruckna förväntningar, sätt som gör det lättare att behålla god stämning och goda relationer. Börja med att dra ett djupt andetag istället för att skjuta iväg en anklagelse från höften, vilket även inkluderar syrliga, otydliga gliringar. Fundera på vad det är som händer inom dig – vad är det du känner och vad handlar det om? Kanske mynnar den här tankepausen ut i att du inser att andra inte förstår dina förväntningar om du inte tydliggjort dem. Ett bra sätt att hantera förväntningar är därför att tydliggöra dem – då får andra möjligheten att förhålla sig till dem. ”Jag tycker det är så mysigt när alla samlas kvällen före julafton och bakar tillsammans och umgås.”

Att tydliggöra ens förväntningar i förväg, kan även invitera andra till att dela sina. Tänk vad man kan lära sig om andras förväntningar – och innan några av dem ens hunnit spricka! För – som varje förälder till jultindrande barn vet – det är ju inte bara de egna förväntningarna som ska hanteras. Att barn tycker om att få julklappar brukar vara självklart, liksom att de med åren börjar uppskatta de traditioner man etablerat i deras barndom. Men därutöver finns det mycket som man inte vet om man inte lyssnar på dem, bla för att de förändras med åren. Det som var viktigast på jorden när de var åtta år, kanske är töntigt när de är fjorton, för att sedan bli mysigt igen när de är sjutton.

"Det kan bli hur mysiga och givande samtal som helst"

Invitera därför gärna barnen att dela med sig av sina förväntningar – det kan bli hur mysiga och givande samtal som helst. Det betyder naturligtvis inte att du likt en slav måste uppfylla allt barnen vill. Men kanske kommer det fram saker som du inte tänkt på, och som är enkelt att fixa, som att även de större barnen kan tycka det är mysigt att gosa ner sig en stund i soffan framför julkalendern med mamma eller pappa. Och omvänt kanske det visar sig att något som du sliter häcken av dig för att fixa, i själva verket inte betyder någonting för familjen – inte ens för dig.

Vissa förväntningar kanske kolliderar så att ni gemensamt behöver hitta bra lösningar. Kanske blir tonåringen mer engagerad att delta aktivt i social samvaro om han eller hon fått umgås en stund med kompisarna, trots att det är den heliga julhelgen då familjen bara måste vara tillsammans.

Julen är inte bara en tid för glädje och samvaro. Det är också en tid som ger många tillfällen att öva kommunikation och relationer.

Jag önskar dig en jul fylld med värme, närhet, tacksamhet och kärlek.

Martin Cervall

Vill du ta del av hela boken finns den att köpa på...

... författarens hemsida, 200 kronor HÄR!

... Bokus, 235 kronor HÄR!

LÄS ÄVEN: del 1 ”Ge ditt barn gåvan att vara felfri”
LÄS ÄVEN: del 2 ”Lyssna – om du vill bli lyssnad på”
LÄS ÄVEN: del 3 "Känslor bits inte – våga låta ditt barn känna"

LÄS ÄVEN: del 4 "Lyssna upp ditt barns självkänsla, istället för att prata upp den"

LÄS ÄVEN: del 5: "Nej, det är inte tanken som räknas"

LÄS ÄVEN: del 6: "Kan du skilja på fara och rädsla?"

Powered by Labrador CMS