Gravid

Närmar sig förlossningen? Här är allt du vill veta

Närmar sig förlossningen? Här är allt du vill veta

Många frågor och funderingar kommer när förlossningen närmar sig. Hur vet jag när förlossningen startar? Hur känns förvärkar? Barnmorskan Elisabeth Storch ger svar på vanliga frågor inför förlossningen.

- En lugn och avslappnad mamma föder ofta lättare än en stressad och trött mamma. Därför är det bra att veta vad som väntar, och om möjligt ta det lugnt veckorna före förlossningen, säger barnmorskan Elisabeth Storch.

Här svarar hon på vanliga frågor inför förlossningen.

Jag kan inte sova på nätterna, vad hjälper?

- Försök att inte stressa upp dig och fokusera på lugn. Lyssna på ett avslappningsband, en talbok eller läs en stund. Kroppen vilar även om man inte sover, och du kanske kan ta igen lite sömn genom att sova en stund på dagen.

Hur känns värkarna i början?

- De känns som rejäl mensvärk, och kan också kännas i ryggslutet och ner mot låren. Alla upplever smärta olika.

Hur vet jag om det är förvärkar eller om förlossningen startar?

- I slutet av graviditeten har man ofta förvärkar. Dessa är oregelbundna och går över. När förlossningen sätter igång är värkarna till en början oregelbundna, men de går inte över. Om man tar Alvedon, slappnar av och eventuellt lägger sig i ett skönt bad så brukar förvärkar försvinna, men om det är förlossningen som satt igång går det inte att vila bort värkarna. Observera att man inte ska lägga sig i ett bad om man blöder eller efter att vattnet gått.

När är det dags att åka in?

- Om vattnet går, vid blödning och vid regelbundna värkar ca tre på tio minuter. Även om du känner dig otrygg, eller obekväm hemma kan du ringa och höra om det finns plats tidigare. Man ska alltid ringa innan man åker in.

Vad händer när jag kommer in på förlossningen?

- När du kommer in gör barnmorskan en vaginal undersökning för att se hur öppen och mogen livmodertappen är samt känner även utanpå magen för att se hur bebisen ligger. Man kontrollerar också värkarnas styrka och frekvens samt bebisens hjärtljud med hjälp av så kallad CTG.

Vad är bra att tänka på kring förlossningen?

- Fokusera på att du ska föda, och barnmorskan förlöser. Du behöver inte kontrollera förlossningen. Det är barnmorskans jobb. Självklart är du delaktig i besluten men det är viktigt att våga ge barnmorskan kontrollen. Då kan du fokusera på värkarna och det stora jobb som du ska göra. Våga slappna av och gå in i förlossningsarbetet.

Hur länge stannar man på BB?

- Oftast stannar man ett till två dygn på BB. Tidigast får man gå hem efter cirka sju timmar vilket kallas tidig hemgång.

Hur förbereder jag mig inför tiden hemma med en nyfödd?

- Första tiden efter förlossningen är lugn och långsam. Man ska lära känna sin lilla bebis. Det finns inga rutiner ännu. Bebisen vet inte vad ett dygn är. Livet går ut på att äta, sova och vara nära vilket är trygghet för en liten bebis. Detta kan kännas frustrerande. Ta det lugnt, mys och låt tiden ha sin gång. Försök låta bli att stressa. Acceptera ert nya lugna tempo. Låt alla glada besökare komma på era villkor. Säg nej om ni inte vill eller orkar.

Försöker du bli med barn? Då finns det några saker att ha koll på när du gör graviditetstestet. Visste du allt det här?

Powered by Labrador CMS