Familj

Pulkabacken hjälm säkerhet barn

Vikten av att ha hjälm i pulkabacken

På vintern samlas barn och vuxna tillsammans med pulkor, snowracers och tefat. Det många inte tänker på är att backen förutom att vara ett nöje även kan bli en fara.

Varje år skadas tusentals barn i olyckor med pulka eller snowracer så pass allvarligt att de måste uppsöka akutsjukhus. Enligt Trygg-Hansa orsakas olyckorna oftast av att de ramlar eller kör på något. Ofta leder olyckorna till frakturer, och i cirka 7% av fallen till hjärnskakningar. Eftersom huvudskador och frakturer är mycket, mycket allvarliga, och framförallt när barnen är små, så är det bra att berätta om vikten av att alltid använda hjälm när man åker i backen. Det finns även vissa tips och råd man som vuxen kan ha i bakhuvudet när man ska ut och leka i snön:

- Ha en hjälm som är CE-märkt (en produktmärkning inom EU som garanterat att uppfyller rätt krav).

- Säkerställ med skol och förskolepersonal att de även använder hjälmar där.

- Undersök backen ni ska åka i, för att se att det inte finns hinder som barnen kan krocka med och därmed skadas av.

- Visa barnen hur man tar sig upp i backen på rätt sätt, det vill säga på sidan. Detta för att undvika att kollidera med de som åker nerför backen samtidigt.

- Kontrollera även att det inte blir för hög fart, för då finns risken att färden slutar på en bilgata om det finns en sådan i närheten.

Så, på med hjälmarna och ha så roligt i pulkabackarna! Man får passa på så länge snön är kvar!

Psst! I vår shop kan du köpa hjälmar från kända varumärken till ett bra pris. Du hittar dem här!

(Källa: www.trygghansa.se)

Powered by Labrador CMS