Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om gulesäck & gulkropp (för att reda ut begreppen)

Skrivet av Sara, medicinstudent och gravid i v 18
Det verkar råda MÅNGA missuppfattningar om vad gulesäck och gulkropp är!! Tänkte försöka reda ut begreppen igen.

Gulesäcken är en av de tre fostersäckarna, de andra två är amnion och allantois. Gulesäcken är störst och viktigast i början av graviditeten, bland annat börjar blodbildningen i gulesäcken. (Sen vandrar blodcellerna in i embryot från gulesäcken.) Gulesäcken kan ses som en tidig "moderkaka" förlorar endel av sin betydelse när den riktiga moderkakan är färdigbildad.

Gulkroppen finns INTE i livmodern (läst om att vissa som fått missfall tror det är gulkroppen som kommer ut etc). Gulkroppen eller Corpus luteum bildas på äggstocken, på den plats där äggblåsan - follikeln - fanns innan det blev ägglossning. Där växer alltså en gulkropp ut efter en ägglossning, det sker efter VARJE ägglossning oavsett om man blivit befruktad eller inte. Gulkroppens uppgift är att tidigt i graviditeten utsöndra graviditetsbevarande hormoner. Är man inte gravid bryts gulkroppen ner och en ny ägglossning kan ske (somliga kan ha kvarståede gulkroppar så de blir "skendräktiga", får inte mens och kan inte bli gravida förrän gulkroppen är borta mha medicin). Gulkroppen är alltså en slags temporär endokrin (hormon) körtel som sitter på äggstocken.

Hoppas nu att alla har förstått!

Och min åsikt om gulesäck, moderkaka, alkohol osv är att även om inte blodbanorna blandas på det sätt innan moderkakan är färdig som efter så är det ändå osäkert om och hur mycket som överförs mellan mamma och embryo. Har man druckit nån gång innan man visste man var gravid må väl det vara hänt, men moderkakans ofullständighet är ingen garanti för att inte embryot har påverkats. Låt det som har hänt vara och gå vidare.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv