Testa detta. Du kommer inte att bli besviken.
Västerbottnisk laxlåda
700g färsk lax (hel filé)
Västerbottensost
Salt och peppar
Skär laxen i tunna skivor på snedden för att få så stora skivor som möjligt. Salta försiktigt (osten är ganska salt) och peppra. Fördela osten, riven eller skivad, över laxen. Rulla rullar av skivorna och ställ i mitten av en gratängform. Beräkna 4-5 rullar/person.
Sås
2 msk smör
2 msk mjöl
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde
Potatismos
1 kg mandelpotatis
2 äggulor
mjölk
ev. grädde eller smör
Salt och vitpeppar
Garnering
1-2 msk rom
fint hackad rödlök
dillvippor
limeklyftor
Spritsa moset runt kanten på formen så att det ramar in laxrullarna. Häll såsen över laxen. Observera att både moset och såsen ska vara varmt när man lägger det i formen för då börjar laxen tillagas på en gång. Gratinera i 225o ca 30 minuter tills moset fått fin färg och laxen är klar. Garnera därefter med rom och rödlök, dill samt limeklyftorna.
Servera med sallad och ett gott vin.
|