Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Stefan Holmlin

Skrivet av Kent L
Trollhättans Tidning/Lilla Edet Posten den 14 maj 2002



Till minne

Stefan Holmlin

Åklagare Stefan Holmlin från Vänersborg är död. Han avled den 5 april och efterlämnar dottern Mikaela fem år, syskon, föräldrar, vänner och kollegor i djup sorg och saknad.

Stefan Holmlin blev 42 år.



Stefan Holmlin blev känd i media som den ”sexåtalade åklagaren” när han i slutet av 1998 anklagades för incest på sin styvdotter och våldtäkt och misshandel av hustrun. Han frikändes helt av både tingsrätt och hovrätt från de falska anklagelserna som uppkom i samband med skilsmässa och vårdnadstvist. Stefan Holmlin satt häktad i sju månader och genomgick tre rättegångar innan han slutligen frikändes helt i juli år 2000.



Såväl förundersökning som rättegång fick stark kritik för bristande objektivitet. Han återupptog inte sitt arbete vid åklagarkammaren i Trollhättan utan valde istället att arbeta som jurist tillsammans med kollegan och advokaten Mats Revborn i Falköping. Stefan Holmlin hade såväl privata som offentliga uppdrag, bland annat för Vänersborgs länsrätt, vilket innebar en upprättelse som han uppskattade mycket.



Stefan Holmlin blev visserligen en fri man till slut, men livet blev aldrig sig likt igen. Hans lidande var större än man anade, och de långa juridiska processerna, som var mycket krävande för både honom och familjen tog på krafterna. Men att få träffa sin dotter igen var det som betydde allra mest för honom, och innan sin död fick han ännu en viktig upprättelse som han kämpat länge för. Han fick en pappas rätt till fritt umgänge med sin lilla dotter, utan kontaktman. Men han gjorde det med en ständig skugga i släptåg, rädslan och oron över att ännu en gång bli falskt anklagad för övergrepp.



Men trots juridisk och i viss mån även ekonomisk upprättelse, hade Stefan Holmlin svårt att hitta tillbaka till livet igen. De kränkningar han utsattes för gav djupa själssår som inte läkte och han hämtade sig aldrig efter de falska anklagelserna om incest och våldtäkt som riktades mot honom av fd hustrun.

Stefan Holmlin tog sitt liv i bostaden i Falköping.



Vi är många som kommer att minnas åklagaren och medmänniskan Stefan Holmlin för hans engagemang i många stora och viktiga frågor som rör vårt rättssystem. Vi minns honom också för de krafter han mobiliserade i kampen för rättvisa och likhet inför lagen. Men kanske framför allt för hans ovanligt starka rättspatos.



Advokat Per E Samuelson

Advokat Peter Haglund

Advokat Mats Revborn

Fil.dr. leg.psyk. Lena Hellblom Sjögren

Rigmor och Sture Persson

Nätverket för män som är oskyldigt

Anklagade. M. O. A

Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter. N K M R

Svar på tråden: Stefan Holmlin

fy vad sorgligt..

Skrivet av  Ellen...
jag har läst om Stefan Holmlin till och från de senaste åren..följt hans kamp så att säga..mycket tragiskt att detta blev slutet på historien..mycket tragiskt för hans dotter som förlorat en pappa som verkligen fick slåss för att få umgås med henne..
 

Usch..man ryser ju

Skrivet av  nette
Väldigt tragiskt att hans liv skulle sluta så...
Jag tycker att det är fruktansvärt att man bara kan anmäla någon som är oskyldig för så hemska saker och speciellt när barn är inblandade...
Stackars lilla flicka :`(
 

Den kvinnan

Skrivet av  Billy
kommer en dag att bli mycket ensam, för en dag kan dottern läsa och förstå!

Skänker en tanke till denne man...
 

Den kvinnan

Skrivet av  
förtjänar att drivas till självmord.
 

Artiklar från Familjeliv