Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga om CPR (snabbsänkan)

Skrivet av stina & Matilda 000730
Finns det någon sjukvårdskunnig här inne som vet vid vilket värde på CPR som man anser att barnet har en bakteriell infektion? Vi var hos husläkaren på morgonen och han sa att Matilda låg på ett gränsvärde (16) och att det troligen är en virusinfektion hon har.
Svar på tråden: Fråga om CPR (snabbsänkan)

CRP ...

Skrivet av  Sara, ordmärkaren
Förlåt, tycker inte om att anmärka på ord. Men den rätta benämningen är CRP. Vet inte något normalvärde, hoppas Matilda mår bättre!
 

Ojdå. Nja, just nu så

Skrivet av  stina
sover Matilda, men hon väldigt ynklig. Hon har ca 41 graders feber lillpluttan, trots alvedon). Enligt läkaren så är inte den höga febern något farligt i sig, utan man ska titta på allmäntillståndet. Vi får hoppas att hon mår bättre efter sin sovstund - hon har sovit sedan kl 10 (nu är kl 12.36). Hon har varit förkyld och hostig i en vecka och fick en andra feberattack just när vi trodde förkylningen var på väg att gå över, det var därför vi fick gå och ta CRP. : (
 

Stackars liten

Skrivet av  Cattis och Lova 0728
Hoppas verkligen hon blir frisk snart! Lova och jag skickar lite uppmuntrande hälsningar till Matilda.
 

CRP

Skrivet av  Mini
CRP ska vara \<\;5 mg/l om man är frisk och inte har någon infektion. 16 är alltså ingen stor stegring och behöver inte betyda någon infektion. CRP stiger snabbt ganska kraftigt om det är en riktig infektion.
 

CRP

Skrivet av  Tina R (ssk-stud.) & Ellen 000711
Om CRP är förhöjt, dvs mer än 9, betyder det att det är en pågående inflammation ex. bakteriell infektion. Värdet stiger vanligtvis inte vid okomplicerade virusinfektioner.

16 är inget högt värde.

Skillnaden mellan CRP och sänka är bla. att om man blir sjuk syns det tidigare på ett CRP-test (inom 4-6 timmar) än sänkan.

Hoppas att hon blir frisk snart!
 

Tack för svar

Skrivet av  stina
Man blir lite fundersam när man får ett provsvar och inte har något att referera till. Idag är Matilda lite piggare men hon har fortfarande drygt 40 graders feber. Tack igen.