Snabba barnmatstips!! (barn från 1 år) |
|
Skrivet av | Liz |
Jag tröttnade på dåligt samvete över trista barnmatsburkar och att stå i köket och diska mig blå hela dagarna. Jag har gjort det enkelt för mig och samtidigt får min dotter hemlagad varierad kost. Detta är några tips på vad jag fyller frysen med: Köttfärssås, korv stroganoff, fiskgryta m.m infryst portionsvis i barnmatsburkar. Bara att ta fram och tina i micron. Blodpudding i skivor frysta två och två. Bara att tina några minuter och slänga i pannan. Plättar och pannkakor infryst i påsar med lagom många i varje. Hemlagade köttbullar, styckfrysta. Bara att ta fram och tina. Styckfrysta falukorvskivor Fiskfärsbiffar. Snabbare än man anar att göra. Styckfrys och ta fram så många som behövs till en måltid. Till: Pasta = snabbt. Potatis kokad i mindre bitar = halvsnabbt. Ris = långsamt men om jag gör det gör jag så det räcker till fler luncher. Det håller ju några dagar i kylen. Sås, tex dillsås till fisk, kelda-såser eller tomatsåser som blir över fryser jag in i bakformar. Så tar jag fram det om det passar bra till. Makaronipudding. Klassiskt recept, finns i alla kokböcker. Innehåller både pasta, ägg och skinka. Jag brukar blanda i rivna morötter också. Skär i lagom bitar och frys in så har du en komplett måltid. Det finns säkert många fler förslag. Hoppas det här inte låter för klämkäckt för det ÄR verkligen bekvämt och sparar både tid och energi som jag kan slösa på min dotter istället. |
|
Svar på tråden: Snabba barnmatstips!! (barn från 1 år) | |
|
|
Jag brukar göra |
|
Skrivet av L.S. | |
storkok på mat och frysa in i engångsmuggar med lite gladpack över, ett tips bara vad man kan frysa in i. | |
Spara inte ris! |
|
Skrivet av Lotta | |
Det blir dåligt sååå fort!! I storkök o likn får man inte ens spara ris till dagen efter!! Enda sättet är om du fryser det, och det måste kylas direkt! |
|
|
|
Dåligt och farligt dessutom (imt) |
|
Skrivet av pip | |
Det där har jag också hört... |
|
Skrivet av Stina | |
...men i min kokbok står det att ris håller en vecka i kylskåp. Jag har alltid sparat risrester i kylen och aldrig märkt att det skulle ha blivit dåligt på ngt vis. Så jag fortsätter nog som jag alltid gjort. | |
Är inte det där en myt? |
|
Skrivet av La mama | |
Jag förstår inte riktigt varför just ris skulle vara så farligt? Naturligtvis ska man, särskilt om man ska ge mat till barn och gravida, vara noggrann med snabb nedkylning och kylförvaring, men vad är det som kan hända med just _ris_? Jag har letat efter fakta om det här förut, bla på Livsmedelsverkets hemsida men inte lyckats bli klokare, är det någon som vet? |
|
|
|
jordbakterier |
|
Skrivet av Jessica & Emily | |
Det kan finnas med jordbakterier som kan matförgifta om det förvaras fel. Snabb nerkylning gör att bakterierna inte står och "gottar" till sig. Jag jobbar på en skola och vi sparar då riset och fryser ner det eller gör sallad på det till typ dagen efter. Jag har det inte i kylen en hel vecka men några dagar går bra. Min dotter på snart 2 år har fått ris som stått nån/en dag i kylskåpet och hon reagerar inte på det. | |
Är inte det där en myt? |
|
Skrivet av La mama | |
Jag förstår inte riktigt varför just ris skulle vara så farligt? Naturligtvis ska man, särskilt om man ska ge mat till barn och gravida, vara noggrann med snabb nedkylning och kylförvaring, men vad är det som kan hända med just _ris_? Jag har letat efter fakta om det här förut, bla på Livsmedelsverkets hemsida men inte lyckats bli klokare, är det någon som vet? |
|